« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
GENIJALCI

Una Pale iz Zagreba pobjednica Vip Eureke

U okviru smotre znanstveno-tehnološkog stvaralaštva hrvatski srednjoškolci imali su priliku slušati predavanje Željka Ivezića

Una Pale pobjednica je ovogodišnje VIP Eureke
Una Pale pobjednica je ovogodišnje VIP Eureke (VIP)
Više o

Korado Korlević

,

VIP Eureka

,

Una Pale

,

Domagoj Šegregur

,

Vedran Barbarić

,

Marija Došlić

,

Saša Zelenika

Pobjednica ovogodišnje Vip Eureke, multidisciplinarne smotre znanstvenog stvaralaštva hrvatskih srednjoškolaca, je Una Pale iz Zagreba s radom „Vodeni svjetlovod" izrađenim pod mentorstvom Marije Došlić, pobjednice Vip Eureke 2008. godine.

U konkurenciji 15 finalista iz cijele Hrvatske drugo mjesto pripalo je Domagoju Šegreguru s radom „Utjecaj masmedija na život adolescenata", dok je treći bio Vedran Barbarić s radom „Organska elektronika". Vip Eureku već šestu godinu za redom organizira Znanstveno-edukacijski centar Višnjan u suradnji s generalnim sponzorom Vipnetom.

Petnaest najboljih proteklog je vikenda na završnom natjecanju u hotelu International tzv. poster-prezentacijom i usmeno predstavilo žiriju svoje radove iz raznih područja te interakcija prirodnih i društvenih znanosti i tehnologije. Odluku o pobjedniku Vip Eureke donijeli su članovi stručnog žirija pod predsjedanjem Saše Zelenike, predstojnika Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci. Kriteriji za odabir najboljeg rada bili su poštivanje znanstvene metode, originalnost pristupa, grafički prikaz te interpretacija rezultata.

- Još jedna izvanredna Vip Eureka je iza nas. Zagreb i Istra potvrdili su se kao središta učeničke znanstvene izvrsnosti, a posebno me veseli što su kvalitetni radovi pristigli i iz Bjelovara, Karlovca i Čakovca te što su bivši finalisti Vip Eureke iznova sudjelovali u ulozi mentora ovogodišnjih natjecatelja. Vjerujem da će za ponovna sudjelovanja u projektu ovogodišnje sudionike motivirati i predavanje Željka Ivezića - rekao je Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan.

Budući znanstvenici su u subotu imali priliku poslušati predavanje „Kako i zašto potrošiti milijardu dolara na teleskop?" Željka Ivezića, profesora astrofizike na Sveučilištu Washington u Seattleu. Željko Ivezić, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika i znanstveni direktor oko milijardu dolara vrijednog projekta Large Synoptic Survey Telescope (LSST), šest će mjeseci svoje studijske godine provesti u Hrvatskoj.

- Znanost, a pogotovo astronomija, moja je ljubav još od osnovne škole pa me iznimno veseli što u Hrvatskoj postoji projekt kao što je Vip Eureka koji potiče nadarene srednjoškolce da kroz slobodno učenje istražuju i spajaju razne grane znanosti i tehnologije. Bila mi je čast razgovarati s tim mladim ljudima i prenijeti im dio svog iskustva - rekao je Željko Ivezić.

Vip Eureka prati trendove multidisciplinarnosti sličnih smotri u Europi i svijetu, a njen generalni sponzor i supokretač je Vipnet, tvrtka okrenuta novim tehnologijama i inovacijama.

- Posebno nas veseli što uspješna suradnja Vipneta i Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan traje već niz godina jer je Vip Eureka u Hrvatskoj jedinstven projekt multidisciplinarnog znanstvenog stvaralaštva, a slične smotre diljem svijeta često pokreću tvrtke okrenute novim tehnologijama, poput Vipneta. Inovativni, mladi ljudi i njihovi radovi potiču nas da kao društveno odgovorna tvrtka nastavimo ulagati u društvo znanja ­- izjavila je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta.

Vip Eureku i ove je godine podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, čiji je predstavnik Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost, naglasio kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zajedno s hrvatskom Vladom prepoznalo znanje kao ključan resurs u razvoju države.

I ove je godine Vipnet pobjednicu nagradio prijenosnim računalom HP mini 210 black s Vipme Broadband USB stickom, drugoplasiranog mobilnim telefonom HTC Wildfire  s Android operativnim sustavom i Vipme Boxom, a trećeplasiranog Vipme kompletom Nokia 5230.

Poster (vizualni prikaz rada) pobjednice Une Pale je ocijenjen najboljim i među finalistima.

Više informacija na www.sci.hr/eureka

21.11.2010. 15:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh