Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2010. 15:25:00
GENIJALCI

Una Pale iz Zagreba pobjednica Vip Eureke

U okviru smotre znanstveno-tehnološkog stvaralaštva hrvatski srednjoškolci imali su priliku slušati predavanje Željka Ivezića

Una Pale pobjednica je ovogodišnje VIP Eureke
Una Pale pobjednica je ovogodišnje VIP Eureke (VIP)

Pobjednica ovogodišnje Vip Eureke, multidisciplinarne smotre znanstvenog stvaralaštva hrvatskih srednjoškolaca, je Una Pale iz Zagreba s radom „Vodeni svjetlovod" izrađenim pod mentorstvom Marije Došlić, pobjednice Vip Eureke 2008. godine.

U konkurenciji 15 finalista iz cijele Hrvatske drugo mjesto pripalo je Domagoju Šegreguru s radom „Utjecaj masmedija na život adolescenata", dok je treći bio Vedran Barbarić s radom „Organska elektronika". Vip Eureku već šestu godinu za redom organizira Znanstveno-edukacijski centar Višnjan u suradnji s generalnim sponzorom Vipnetom.

Petnaest najboljih proteklog je vikenda na završnom natjecanju u hotelu International tzv. poster-prezentacijom i usmeno predstavilo žiriju svoje radove iz raznih područja te interakcija prirodnih i društvenih znanosti i tehnologije. Odluku o pobjedniku Vip Eureke donijeli su članovi stručnog žirija pod predsjedanjem Saše Zelenike, predstojnika Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci. Kriteriji za odabir najboljeg rada bili su poštivanje znanstvene metode, originalnost pristupa, grafički prikaz te interpretacija rezultata.

- Još jedna izvanredna Vip Eureka je iza nas. Zagreb i Istra potvrdili su se kao središta učeničke znanstvene izvrsnosti, a posebno me veseli što su kvalitetni radovi pristigli i iz Bjelovara, Karlovca i Čakovca te što su bivši finalisti Vip Eureke iznova sudjelovali u ulozi mentora ovogodišnjih natjecatelja. Vjerujem da će za ponovna sudjelovanja u projektu ovogodišnje sudionike motivirati i predavanje Željka Ivezića - rekao je Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan.

Budući znanstvenici su u subotu imali priliku poslušati predavanje „Kako i zašto potrošiti milijardu dolara na teleskop?" Željka Ivezića, profesora astrofizike na Sveučilištu Washington u Seattleu. Željko Ivezić, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika i znanstveni direktor oko milijardu dolara vrijednog projekta Large Synoptic Survey Telescope (LSST), šest će mjeseci svoje studijske godine provesti u Hrvatskoj.

- Znanost, a pogotovo astronomija, moja je ljubav još od osnovne škole pa me iznimno veseli što u Hrvatskoj postoji projekt kao što je Vip Eureka koji potiče nadarene srednjoškolce da kroz slobodno učenje istražuju i spajaju razne grane znanosti i tehnologije. Bila mi je čast razgovarati s tim mladim ljudima i prenijeti im dio svog iskustva - rekao je Željko Ivezić.

Vip Eureka prati trendove multidisciplinarnosti sličnih smotri u Europi i svijetu, a njen generalni sponzor i supokretač je Vipnet, tvrtka okrenuta novim tehnologijama i inovacijama.

- Posebno nas veseli što uspješna suradnja Vipneta i Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan traje već niz godina jer je Vip Eureka u Hrvatskoj jedinstven projekt multidisciplinarnog znanstvenog stvaralaštva, a slične smotre diljem svijeta često pokreću tvrtke okrenute novim tehnologijama, poput Vipneta. Inovativni, mladi ljudi i njihovi radovi potiču nas da kao društveno odgovorna tvrtka nastavimo ulagati u društvo znanja ­- izjavila je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta.

Vip Eureku i ove je godine podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, čiji je predstavnik Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost, naglasio kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zajedno s hrvatskom Vladom prepoznalo znanje kao ključan resurs u razvoju države.

I ove je godine Vipnet pobjednicu nagradio prijenosnim računalom HP mini 210 black s Vipme Broadband USB stickom, drugoplasiranog mobilnim telefonom HTC Wildfire  s Android operativnim sustavom i Vipme Boxom, a trećeplasiranog Vipme kompletom Nokia 5230.

Poster (vizualni prikaz rada) pobjednice Une Pale je ocijenjen najboljim i među finalistima.

Više informacija na www.sci.hr/eureka

21.11.2010. 15:25:00
http://metro-portal.hr/una-pale-iz-zagreba-pobjednica-vip-eureke/51531/