« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
OKRUGLI STOL

UN zagovara novu globalnu valutu za rezerve

Sustav rezervi temeljen na dolaru je promjenjiv, deflatoran, nestabilan i nepravedan.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

recesija

,

dolar

,

UN

,

globalna kriza

,

globalno gospodarstvo

,

Globalni sustav za rezerve

,

globalna valuta

,

Joseph Stiglitz

Okrugli stol ekonomskih stručnjaka pri Ujedinjenim narodima (UN) požuruje uvođenje novog globalnog sustava za rezerve koji bi zamijenio dosadašnji promjenjivi, na dolaru temeljen sustav, a poziva i na koordinirane poteze bogatih zemalja na podupiranju gospodarstava.

"Novi Globalni sustav za rezerve - koji bi se mogao smatrati proširenim specijalnim pravima vučenja (SPV), s redovnim ili ciklički usklađivanim emisijama utvrđenima prema veličini akumulacije rezervi, mogao bi pridonijeti globalnoj stabilnosti, gospodarskoj snazi i globalnoj imovini", kažu stručnjaci toga okruglog stola.

U sklopu nekoliko preporuka za izlaženje na kraj s aktualnom globalnom financijskom krizom, okrugli stol ekonomskih stručnjaka istaknuo je kako će oporavak u svim razvijenim zemljama, u kratkoročnom razdoblju, zahtijevati poduzimanje odlučnih, usklađenih i učinkovitih poteza za podupiranje gospodarstva.

Istaknuo je također i potrebu stvaranja temelja za dugoročne reforme koje će biti nužne ako se želi imati stabilnije i prosperitetnije globalno gospodarstvo i izbjeći globalne krize u budućnosti.

Okrugli stol na čelu s američkim ekonomistom Josephom Stiglitzom, čestim kritičarom globalizacije i neobuzdanih slobodnih tržišta, ponajprije je usmjeren na iznalaženje rješenja za zemlje u razvoju.

Što se tiče monetarnog područja, taj dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. na tiskovnoj je konferenciji istaknuo i sve veći konsenzus oko prisutnih poteškoća u sustavu rezervi temeljenom na dolaru.

Takav je sustav ocijenio relativno promjenjivim, deflatornim, nestabilnim, te nepravednim.

"Zemlje u razvoju pozajmljuju SAD-u tisuće milijardi dolara po kamatnoj stopi od gotovo nula posto u vrijeme dok i same imaju goleme potrebe za novcem", ustvrdio je Stiglitz. "To ukazuje na samu bit problema. To je, u određenom smislu, neto transfer SAD-u, oblik inozemne pomoći".

Okrugli stol UN-a nadalje je ustvrdio da je novi globalni sustav za rezerve izvediv, neinflatorni i lako primjenjiv, uključujući i instrumente kojima bi se ublažile poteškoće prouzročene asimetričnim usklađivanjem zemalja s viškovima s onima s manjkovima. (hina/metro-portal)

27.03.2009. 13:33:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh