« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
Upitna budućnost

UN traži prestanak ulaganja u biogorivo

Za veliki rast cijena hrane kriva proizvodnja biogoriva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Biogorivo

,

UN

,

poskupljenje hrane

,

Olivier de Schutter

Posebni izvjestitelj UN-a za pravo na hranu Olivier de Schutter, pozvao je na zamrzavanje ulaganja u biogoriva, ističući kako bi slijepo nastavljanje te politike bilo ‘neodgovorno’.

Uporaba poljoprivrednih usjeva za proizvodnju etanola i drugih biogoriva, koja farmerima donosi višestruku zaradu u odnosu na klasičnu prodaju, okrivljena je kao jedan od čimbenika za vrtoglavi rast cijena hrane u svijetu.

Ambiciozno i neodgovorno

- Ambiciozni ciljevi proizvodnje biogoriva, koje su si postavili Sjedinjene Države i Europska unija su neodgovorni. Pozivam na zamrzavanje svih ulaganja u tom sektoru - izjavio je Schutter u intervjuu pariškom Le Mondu.

Novoimenovani izvjestitelj Schutter pozvao je u petak u sjedištu UN-a u New Yorku na održavanje posebnog zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a, kako bi Vijeće ‘govorilo jednim glasom’.
Schutter je istaknuo kako je pravo na odgovarajuću prehranu ‘za trenutak potpuno nestalo’ iz rasprave o gospodarskoj i humanitarnoj pomoći potrebnoj u sadašnjoj krizi s rastom svjetskih cijena hrane.

Rekao je da 100 milijuna ljudi u svijetu ugroženih poskupljenjem hrane zavrijeđuje istu pozornost međunarodne zajednice kao i 100 milijuna uhićenih i pretučenih građana u policijskim režimima.
Schutter, profesor za ljudska prava na Katoličkom Sveučilištu Louvain u Belgiji, te profesor međunarodnog prava na Sveučilištu New York, nije išao tako daleko s osudom biogoriva kao njegov prethodnik, Jean Ziegler koji je biogoriva nazivao ‘zločinom protiv čovječnosti’.

Svjetska kriza

Preuzimajući u petak dužnost od Zieglera, Schutter je rekao da vlade ne mogu ostati pasivne u sadašnjoj krizi i pozvao na poduzimanje niza mjera za rješavanje krize.
On je ocijenio da svijet treba učiniti puno više kako ‘ne bi samo odgovorio na krizu, već da bi spriječio ponavljanje sličnih kriza za 10 godina’.

- Svjetska kriza zbog rasta cijena hrane nije prirodna katastrofa. To nije potres. To je kriza koju je stvorio čovjek - zaključuje Schutter.     (HINA)

05.05.2008. 00:45:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh