« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

UN štedi energiju: Ljeti bez kravate, zimi toplija odjeća

Sužbenici se mogu inspirirati modelima s prošlogodišnjeg London Fashin Weeka
Sužbenici se mogu inspirirati modelima s prošlogodišnjeg London Fashin Weeka (Getty Images)
Više o

štednja energije

,

dress code

Temperatura zraka u uredima Ujedinjenih naroda u New Yorku u kolovozu će biti viša za nekoliko stupnjeva, a organizacija je osoblje zamolila da se laganije odijeva te da ovoga ljeta odbaci tradicionalna tamna odijela.

"Ublažit ćemo pravila odijevanja i potaknuti djelatnike da nose laganiju odjeću", objasnio je američki arhitekt Michael Adlerstein, zadužen za obnovu 60-ak godina stare "staklene palače" na Manhattanu.

U probnom razdoblju velikih vrućina u kolovozu, cilj je namjestiti termostate na 25 stupnjeva Celzijevih u zgradi tajništva UN-a, te na 24 stupnja u dvoranama za konferencije, a ta mjera omogućila bi uštedu od oko 100.000 dolara samo tijekom kolovoza.

Arhitekt, koji je želio dati primjer svima, izišao je pred novinare u košulji raskopčanog ovratnika i naglasio da će to omogućiti uštedu od nekoliko stotina tona CO2 koje ispuste uređaji za klimatizaciju.

Ako se potez u kolovozu pokaže uspješnim, zaposleni će tijekom zime biti zauzvrat pozvani da se toplije odijevaju, opet u svrhu štednje energenata. (HINA/METRO)

31.07.2008. 14:17:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh