« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
ZADOVOLJSTVO ŽIVOTOM

UN-ovo istraživanje otkrilo recept za sreću

Iako novac može kupiti sreću za postizanje zadovoljstva u životu potrebni su prijatelji, seks te što kraća putovanja na posao i manje sastanaka sa šefovima

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

UN

,

novac

,

istraživanje

,

zadovoljstvo životom

Dugogodišnje globalno istraživanje Ujedinjenih naroda sažeto u izvještaj naziva "World Happiness Report" ne samo da je pokazalo u kojim su državama ljudi najsretniji, krunu su odnijele skandinavske zemlje, nego da nije sve u novcu jer sreću donose i male stvari poput druženja s prijateljima i vježbanja.

UN-ova globalna studija trajala je nekoliko desetljeća, a u fokusu znanstvenika je bila veza između ekonomskog razvoja i sreće. Iako su rezultati pokazali da su stanovnici bogatih zemalja sretniji od siromašnih nacija, individualno bogatstvo potiče osjećaj zadovoljstva životom do određene točke.

"Druge stvari su važnije: povjerenje u zajednicu, psihofizičko zdravlje, kvaliteta državne organizacije i vladavina prava", stoji u UN-ovom izvješću.

Uz mjerenje sveopćeg zadovoljstva životom, stručnjaci su proučavali i svakodnevne stvari koje donose radost. Zamijećeno je da provođenje vremena s obitelji i prijateljima, kvalitetan seksualni život, te briga o fizičkom izgledu doprinose osjećaju sreće. Na sreću negativno utječu duga putovanja na posao te česti sastanci sa nadređenim osobama.

Pošto nemaju svi mogućnosti da se presele u Dansku, Finsku, Norvešku, Švedsku ili Island, sreća se može postići samom snagom volje

"Odlučite iskoristiti sve prilike koje vam omogućavaju da naučite biti sretni. Reprogramirajte sva svoja uvjerenja i vrijednosti kako bi mogli steći dobre interpersonalne vještine. Donesite odluku da ćete se kretati samo u okruženjima i među ljudima koji povećavaju vjerojatnost sreće", rekao je dr. Tom G. Stevens, autor knjige You Can Choose to Be Happy.   

09.04.2012. 18:37:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh