« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NAPREDAK?

UN-ovi nuklearni inspektori stigli u Iran

Inspektori UN-ove Agencije za nuklearnu energiju (IAEA) stigli su u Teheran kako bi započeli dijalog te utvrdili da li iranski atomski program koristi i za stvaranje oružja

Fotografija vijesti
Više o

Iran

,

UN

,

iranski nuklearni program

,

iaea iran

Nuklearni inspektori UN-a stigli su u nedjelju u Teheran, predvođeni svojim šefom, Belgijancem Hermanom Nackaertzom, u misiju kojoj je cilj riješiti ono što Agencija UN-a za nuklearnu energiju (IAEA) naziva "sumnjivim pitanjima" iranskog nuklearnog programa, javlja Hina.

Čelnik izaslanstva IAEA kazao je uoči polaska u trodnevni posjet Teheranu kako poziva Iran da započne dijalog.

"Nestrpljivi smo da započenemo dijalog, dijalog koji je trebao biti pokrenut puno ranije", rekao je Nackaertz u subotu novinarima u zračnoj luci u Beču.

IAEA se posebice nada da će Iran s inspektorima razgovarati o "mogućoj vojnoj dimenziji" svog nuklearnog programa, dodao je šef UN-ove nuklearne agencije.

Iran je već duže vremena u sukobu s međunarodnom zajednicom oko razvijanja svog nuklearnog programa za koji tvrdi da je riječ o razvijanju nuklearne tehnologije u miroljubive svrhe, za razliku od brojnih zemalja međunarodne zajednice koje sumnjaju u to da je riječ samo o mirnodopskim razlozima za aktivnosti na obogaćivanju urana.

Kako je javila iranska službena agencija IRNA, Nackaers, koji je na čelu ekipe od šest inspektora, trebao bi tijekom trodnevna boravka razgovarati s iranskim dužnosnicima. Po javljanju agencije, inspektori bi trebali posjetiti vjerojatno mjesto Fardo, na jugozapadu zemlje, gdje se nalazi druga tvornica za obogaćivanje urana u Iranu.

IRNA nije navela druge detalje vezane uz ekipu inspektora UN-a, no diplomati u Beču kazali su da će se u njenu sastavu vjerojatno naći i direktorica agencije za pravne poslove, Amerikanka Peri Lynne Johnson.

Iranska agencija u nedjelju je navela kako je ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, koji je trenutno u posjetu Adis Abebi, rekao da je "optimist" vezano uz dolazak izaslanstva IAEA.

Do novog posjeta inspektora IAEA dolazi nakon što je u izvješću o posjetu inspektora u studenome 2011. rečeno kako postoji "moguća vojna dimenzija" iračkog nuklearnog programa.

Tenzije između Irana i Europske unije pojačale su se ovog mjeseca nakon nametanja najtvrđih sankcija do sada u kampanji pokušaja da se Teheran natjera na ustupke. Poduzete mjere izravno ciljaju na sposobnost druge najveće među zemljama proizvođačima nafte (OPEC) za izvoz sirove nafte.

29.01.2012. 09:05:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh