« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
CANCUN:

UN-ov summit o klimi usvojio kompromisni sporazum

Još jednom je usvojen sporazum koji bi trebao biti osnova za neki budući globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena

UN-ov summit o klimi usvojio kompromisni sporazum
UN-ov summit o klimi usvojio kompromisni sporazum (Shutterstock)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

Cancun

,

summit klima

UN-ov summit o klimi u Cancunu usvojio je u subotu kompromisni sporazum o klimatskim promjenama koji bi trebao biti osnova za postizanje nekog budućeg globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, prenose svjetske agencije. Dogovor predviđa paket mjera pomoći siromašnim zemljama za borbu protiv globalnog zatopljenja, a dolazi godinu dana nakon neuspjeha UN-ovog klimatskog summita u Kopenhagenu.

"Vratilo nam se samopouzdanje. Vratila se nada", rekao je meksički predsjednik Felipe Calderon. Ipak, sporazum je usvojen uz protivljenje Bolivije koja smatra da je kompromis preslab i da krši pravila UN-a koja traže da dogovor mora poduprijeti svih 194 članica Svjetske organizacije. "Jasno smo rekli i želimo ponoviti da se protivimo ovakvoj odluci oko koje ne postoji suglasje", istaknuo je šef bolivijskog izaslanstva Pablo Salon, prenosi dpa.

Kako navodi Reuters, sporazum predviđa osnivanje Zelenog klimatskog fonda, mjere za zaštitu tropskih šuma i modele razmjene "čistih" tehnologija. Također se ponovno ističe cilj o godišnjoj pomoći siromašnim zemljama od 100 milijardi dolara do 2020.

Ključni trenutak dogovora bio je kada su izaslanici jednostavno odgodili za 2011. rješavanje spora između razvijenih i nerazvijenih zemalja o sudbini protokola iz Kyota koji gotovo 40 posto razvijenih zemalja obvezuje na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova do 2012.

Očekivanja od summita u Cancunu bila su mala, nakon što na sličnom skupu u Copenhagenu prošle godine nije postignut sporazum o tome kako usporiti sve češće poplave, suše, oluje, valove topline i porast razine svjetskih mora za što znanstvenici okrivljuju globalno zatopljenje. Brojni dogovori iz Cancuna jednostavno učvršćuju neobvezujuće sporazume iz Copenhagena, koje je podržalo smo 140 zemalja. (hina/metro-portal)

11.12.2010. 14:45:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh