« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ZAŠTITA CIVILA

UN-ov povjerenica za ljudska prava pozvala na hitnu akciju u Siriji

Navi Pillay, Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, pozvala je međunarodnu zajednicu da se mani politike te da poduzme učinkovitu akciju za zaštitu civilnog stanovništva

Fotografija vijesti
Više o

UN

,

Sirija

,

Navi Pillay

,

zaštita civila

,

Vijeće za ljudska prava UN

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u srijedu je pozvala na hitnu međunarodnu akciju u svrhu zaštite civila u Siriji, iskazavši zaprepaštenost brutalnim napadima vojske na grad Homs, javlja Hina.

Pillay je istodobno neizravno kritizirala Rusiju i Kinu zbog stavljanja veta na prijedlog rezolucije Vijeću sigurnosti UN kojim je Zapad htio nagnati sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da ode s vlasti.

"Zgrožena sam ničim izazvanim napadom sirijske vlade na grad Homs, pri čemu se topništvo i drugo teško naoružanje koriste za, čini se, neselektivne napade na civilne dijelove grada", ustvrdila je Pillay u pisanoj izjavi.

Bivša sutkinja južnoafričkog vrhovnog suda istaknula je da je krajnji trenutak da "međunarodna zajednica ostavi politiku po strani i poduzme učinkovitu akciju za zaštitu civilnog stanovništva".

Pillay je ocijenila da "bianco ček" koji su Siriji praktički dale Rusija i Kina vetom na prijedlog rezolucije VSUN-a predstavlja "izdaju duha i riječi" dogovora koji je 2005. postignut na svjetskoj razini o poduzimanju zajedničke akcije za zaštitu civila kad to ne čini njihova vlada.

08.02.2012. 17:55:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh