« Svijet
objavljeno prije 14 godina
2010.

UN očekuje rast svjetskog gospodarstva od tri posto

Ovogodišnji slabašan oporavak svjetskog gospodarstva ipak neće osigurati hvatanje koraka s tempom rasta iz razdoblja prije recesije

novac recesija
novac recesija (Shutterstock)
Više o

recesija

,

UN

,

svjetsko gospodarstvo

,

ekonomska kriza

,

Ujedinjeni narodi

Globalni bruto domaći proizvod u ovoj će godini porasti 3,0 posto, te 3,1 posto u 2011., no oporavak će biti spor a nezaposlenost i dalje visoka, ističu Ujedinjeni narodi u ažuriranim svjetskim gospodarskim prognozama.

Prema procjeni te organizacije, slabašan oporavak svjetskog gospodarstva neće osigurati hvatanje koraka s tempom rasta iz razdoblja prije najdublje recesije od Drugog svjetskog rata. Oporavak će biti neujednačen, uz ohrabrujuće prognoze rasta za zemlje u razvoju, te ne toliko optimistične za one razvijenog svijeta, prognoziraju u UN-u.

U izvješću naslovljenom 'Svjetska gospodarska situacija i prognoze 2010.' UN ističe da će u ovoj godini većina gospodarstava zabilježiti pozitivne stope rasta, na krilima paketa državnih poticaja i ekspanzionističkih monetarnih politika. Rizici za globalni financijski sustav trebali bi jenjati do sredine godine, do kada će se prema UN-ovim projekcijama u prosjeku oporaviti i svjetska tržišta dionica.

Eurozoni prijetnju predstavlja dužnička kriza u Grčkoj, koja se proširila na Portugal, Španjolsku i Irsku, dok je SAD iskoračio iz krize, uz očekivani gospodarski rast u ovoj godini od 2,9 posto, te nešto sporiji, u visini 2,5 posto, u idućoj, ocjenjuje nadalje UN. Usporedbe radi, američka vlada očekuje rast od 3,2 odnosno 3,7 posto.

Kina će predvoditi rast regije istočne Azije, s očekivanom stopom rasta BDP-a od 9,2 posto u 2010., te 8,8 posto u 2011. Čitava regija u ovoj bi godini trebala zabilježiti 7,3-postotni rast BDP-a, nakon rasta od 4,7 posto u 2009., procjenjuju u UN-u.

Indijski bi BDP prema UN-ovim projekcijama trebao u 2010. porasti 7,9 posto.

Globalne stope nezaposlenosti, koje su u mnogim zemljama dosegnule povijesno visoke razine, ne bi se trebale značajnije mijenjati. Procjenjuje se da je u 2009. nakon izbijanja gospodarske krize nezaposlenih u svijetu bilo 34 milijuna.

"S obzirom na sadašnji tempo oporavka očekujemo da će trebati najmanje četiri do pet godina kako bi stope nezaposlenosti u većini razvijenih zemalja dosegnule razine na kojima su bile prije krize", zaključuju u UN-u. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 11:50:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh