« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
KLIMA PRIJETI

UN objavio šesnaest hitnih mjera za spas planeta

Program UN za okoliš (UNEP) objavio je konkretne mjere za smanjenje emisije ugljičnog monoksida i spas planeta

Fotografija vijesti
Više o

otpad

,

okoliš

,

metan

,

ugljični monoksid

UN je objavio program za očuvanje okoliša koji navodi neke od  mjera koje mogu spasiti živote i smanjiti globalno zatopljenje a to su bolje pročišćavanje otpadnih voda radi smanjenja emisija metana i zamjena tradicionalnih štednjaka na kruta goriva modernijim pećima u zemljama u razvoju, javlja Hina.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) donio je 16 konkretnih mjera za smanjenje emisija ugljičnog monoksida (proizvode ga uređaji na prirodni plin, tekući petrolej, ulje, kerozin, drva i drveni ugljen), zatim metana i troposferskog ozona.

Nakon ugljičnog dioksida i metana, troposferski ozon treći je po redu plin s učinkom staklenika, a njegove su koncentracije velike u velikim gradovima s gustim prometom.

Te mjere "mogu spasiti 2,5 milijuna života svake godine, izbjeći gubitak 32 milijuna tona (poljoprivrednih) prinosa i smanjiti globalno zatopljenje za nekih pola stupnja do 2040. godine", navodi UNEP.

 Jedna od mjera je zamijeniti tradicionalne štednjake novijima, koji su opremljeni ventilatorima, ili kuhalima na bioplin u Africi te u regiji Azije i Pacifika.

U Sjevernoj Americi i Europi, peći na tradicionalna drva valjalo bi zamijeniti pećima na drvene brikete, koje su ekološki prihvatljivije.

Radi smanjenja emisija metana UN donosi mjere koji bi valjalo primijeniti u ugljenokopima, kao i mjere u u proizvodnji i prijevozu nafte i plina.

Odvajanje biorazgradivog otpada od ostalog otpada, kao i djelotvorno pročišćavanje otpadnih voda pridonijelo bi smanjenju emisija metana i pozitivno se odrazilo na očuvanje zdravlja.

25.11.2011. 19:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh