« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
opća skupština

UN bira pet novih članica Vijeća sigurnosti

Na mjestu istočnoeuropske nestalne članice Vijeća Bosna i Hercegovina će zamijeniti Hrvatsku

(Wikipedia)
Više o

Željko Komšić

,

Opća skupština UN-a

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

BiH UN

Opća skupština UN-a u četvrtak će na tajnom glasovanju birati pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a s dvogodišnjim mandatom, koje 1. siječnja 2010. godine trebaju zamijeniti Hrvatsku, Libiju, Vijetam, Kostariku i Burkinu Faso.

Izbore za pet od deset nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a ove godine ne prati neizvjesnost, jer se kroz UN-ov regionalni sustav kandidiranja ranije došlo do pet kandidata.

U izvješću Vijeća sigurnosti UN-a o pripremama za izbore, navodi se da je za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti iz skupine zemalja istočne Europe, jedini kandidat Bosna i Hercegovina, nakon što se Poljska početkom 2008. godine povukla iz utrke. Istočnoeuropska skupina u UN-u potvrdila je kandidaturu BiH 28. siječnja 2009.

BiH, koja nikada nije bila članica VS UN, naslijedit će Hrvatsku na mjestu istočnoeuropske članice Vijeća. Slovenija je 1997. godine bila prva bivša jugoslavenska republika koja je izabrana u VS UN. Bivša SFRJ imala je četiri mandata u Vijeću, a posljednji 1988-89.

Kandidat azijske skupine je Libanon, koji iza sebe ima jedan mandat nestalne članice Vijeća 1953-54. godine, dok je kandidat Latinske Amerike i Kariba, Brazil, iza kojeg je devet manadata u Vijeću sigurnosti UN-a, posljednji u razdoblju 2004-05. godine.

Afrička skupina, koja ima pravo na dva kandidata, istakla je Nigeriju, koja je imala tri mandata i Gabon, iz kojeg su dva mandata u Vijeću sigurnosti.

Povodom glasovanja u Općoj skupštini UN-a, Stalna misija BiH pri UN-u je u utorak navečer organizirala primanje za predstavnike diplomatskog zbora na East Riveru, koji je otvorio veleposlanik Ivan Barbalić, stalni predstavnik BiH pri UN-u.

Na iznimno posjećenom prijemu, nazočnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Vaša nazočnost potvrđuje da Bosna i Hercegovina u svijetu ima veliki broj prijatelja, zemalja koje su stajale uz nas u teškim trenucima, i koje su danas naši partneri u izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta", kazao je Komšić.

Izbor novih članica može otvoriti i neka proceduralna pitanja u razdoblju 2010/11. godine, navodi se u izvješću Vijeća sigurnosti UN-a o pripremama za izbore.

Naime, BiH i Libanon su i same na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a. Povelja UN-a predviđa mogućnost sukoba interesa koji može proisteći iz članstva u Vijeću, te ustanovljuje pravilo da članica izravno upletena u neko pitanje mora biti suzdržana kod glasovanja. Ta pravilo, koje se često naziva "obvezna suzdržanost", sadržano je u čl. 27 (3) Povelje UN-a. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 06:16:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh