« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
1940-2010.

Umro Tommaso Padoa Schioppa, idejni tvorac eura

Iznenada je preminuo talijanski ministar gospodarstva i financija od 2006. do 2008., Tommaso Padoa Schioppa

Tommaso Padoa Schioppa
Tommaso Padoa Schioppa (Wikipedia)
Više o

Tommaso Padoa Schioppa

,

euro

Idejni tvorac zajedničke europske valute, bivši talijanski ministar gospodarstva Tommaso Padoa Schioppa umro je u subotu navečer u Rimu u 71. godini od srčanog udara.

Schioppa, talijanski ministar gospodarstva i financija od 2006. do 2008. za vrijeme vlade Romana Prodija umro je iznenada dok je bio na večeri s prijateljima, rekao je za medije jedan od uzvanika na toj večeri.

Njegova iznenadna smrt potresla je talijansku poslovnu i političku elitu kojoj će ostati u sjećanju po gorljivu zalaganju za europski projekt i za zajedničku europsku valutu.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet odao je počast Schioppi koji je od lipnja 1998. do svibnja 2005. bio član uprave ECB-a.

"Europska monetarna unija gubi mislioca, čovjeka akcije i vizionara koji je bio potpuno predan europskom jedinstvu", piše u priopćenju koje je Trichet objavio uime te financijske ustanove sa sjedištem u Frankfurtu. "Svi smo cijenili njegovo revno predanje, stručnost i iznimni doprinos osnutku i konsolidaciji ECB-a i eurosustava", dodao je, rekavši da žali zbog gubitka "bliskog kolege i prijatelja".(hina/metro-portal)

19.12.2010. 18:24:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh