« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
1930. - 2010.

Umro redatelj Vanča Kljaković

Redatelj veselih optimističnih predstava u kojima su uživale generacije Zagrepčana i Splićana umro je na Korčuli u 81. godini života

Film Buža redatelja Vanče Kljakovića
Više o

Gavella

,

frajeri

,

usian bolt

Filmski i televizijski redatelj Vanča Kljaković umro je u četvrtak na Korčuli u 81. godini, potvrdilo je Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Rođen je 20. ožujka 1930. u Splitu, a režiju je diplomirao u klasi dr. Branka Gavelle. Svojim radom zadužio je zagrebačko kazalište Gavellu i splitski HNK, u kojemu je radio od 1996. do umirovljenja.

Njegove kazališne predstave, koje je krasila vedrina i optimizam, imale su velik odjek kod publike. Posebno su poznate bile "Šjora File", "Ljubovnici", "Ribarske svađe" i "Teštamenat", a mnoge od njih odlikovao je neprocjenjiv uvid u splitski mentalitet.

Uz kazališni rad, surađivao je na radiju i televiziji. U petak na HTV-u prikazat će njegov televizijski film "Buža" (1989.), snimljen prema scenariju uglednog splitskog književnika Živka Jeličića koji je postigao iznimni uspjeh. 

Za televiziju je Vanča Kljaković snimio niz uspjelih i rado gledanih naslova, među kojima se ističu "Đavolje sjeme", "Mali libar Marka Uvodića", "Dvije ljubavi", "Čovjek od riječi", "Ili jesmo ili nismo", "Eksperiment profesora Hinčića", nekoliko epizoda serije "Nepokoreni grad", te prvih sedam epizoda humoristične serije "Naši i vaši".

Na filmu je debitirao filmom "Duga ulica", prvom epizodom u omnibusu "Ključ" (1965.), a slijedili su "Kužiš stari moj" (1973.), "Jedanaesta zapovijed" (1970.) i "Usporeno kretanje" (1979.).

Bavio se i spisateljskim radom, pa su u profesionalnim kazalištima postavljeni njegovi tekstovi: "Susreti" (Gavella, Zagreb, 1968.), "Bobo" (Gavella, Zagreb, 1970.), "Priča o zločinu" (HNK Split, 1993.), "Vaš Antiša" (Narodno kazalište Pula, 1994.), "Teštamenat" (Kazalište mladih Split, 1995; Gavella, Zagreb, 1997.), ali i cijeli niz adaptacija i lokalizacija stranih tekstova. (hina/metro-portal)

17.09.2010. 11:21:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh