« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Amerika tuguje

Umro posljednji od braće Kennedy

Nakon duge borbe s tumorom na mozgu, umro je patrijarh najutjecajnije obitelji u Demokratskoj stranci, senator Edward Kennedy.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Edward M. Kennedy

,

J. F. Kennedy

,

obama kennedy

,

John F. Kennedy

Jedan od najučinkovitijih zastupnika američkog Kongresa, izgubio je borbu protiv teške bolesti u dobi od 77 godina, u srijedu u svom domu u mjestu Hyannis Port u Massachusettsu.

"Ostali smo bez nezamjenjivog središta naše obitelji i radosnog svjetla u našim životima, no nadahnuće njegovom vjerom, optimizmom i ustrajnošću zauvijek će živjeti u našim srcima", navodi se u priopćenju obitelji Kennedy

Edward "Ted" Kennedy bio je mlađi brat ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedya i senatora iz New Yorka Roberta Kennedya, ubijenog tijekom kampanje za demokratsku predsjedničku nominaciju 1968.

Njegove vlastite predsjedničke ambicije narušene su kontroverzom oko prometne nesreće 1969. u kojoj je poginula mlada djevojka, a njegovo sudjelovanje na demokratskim predizborima 1980., protiv predsjednika Jimmya Cartera, završilo je s porazom.

Iako mu je Bijela kuća uvijek izmicala, dugogodišnji senator iz Massachusetts smatran je jednim od u posljednjih nekoliko desetljeća najučinkovitijih zastupnika američkog Kongresa. U Senat je izabran 1962. godine kada je njegov brat John F. Kennedy bio predsjednik, a samo su dva senatora u američkoj povijesti bila na vlasti dulje od njega.

Kennedy, koji je slovio po nadimku "Lav Senata", u javnosti je bio poznat kao neumorni borac za socijalna prava. Igrao je ključnu ulogu u donošenju Zakona o građanskim pravima 1964., Zakona o glasačkom pravu iz 1965., s kojima je dokinuta diskrimnacija crnaca, zatim Zakona o hendikepiranim osobama 1990., te Zakona o bolovanju iz 1993. Bio je otvoreni zagovornik liberalne politike tijekom razdoblja dominacije konzervativaca od 1980-ih do ranih 2000-ih godina.

U kampanji za predsjedničku nominaciju demokrata 2008., dao je ključnu potporu predsjedniku Baracku Obami. Dugogodišnji je zagovornik reforme zdravstva u SAD-u, koju sada pokušava provesti Obamina demokratska administracija.

Izvor: HINA


26.08.2009. 11:09:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh