« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Umro pisac J.G. Ballard

Slavni bard SF romana preminuo je u 78. godini

(Corbis)
Više o

Steven Spielberg

,

James Graham Ballard

,

JG Ballard

,

umro JG Ballard

,

Carstvo sunca

Britanski pisac J.G. Ballard koji se proslavio romanom "Carstvo sunca" u kojemu priča o godinama koje je kao dijete proveo u japanskom koncentracijskom logoru, umro je u nedjelju nakon duge bolesti u 78. godini, objavila je njegova agentica.

Piščeva agentica Margaret Hanbury izjavila je da je ožalošćena zbog smrti J.G. Ballarda koji je umro u nedjelju ujutro nakon duge bolesti.

James Graham Ballard rođen je 15. studenoga 1930. u Šangaju, gdje je njegov otac bio direktor tvornice tekstila. Kada su japanske snage zauzele grad nakon napada na Pearl Harbour 1941., Ballard je s obitelji završio u koncentracijskom logoru. O tom iskustvu govori u romanu "Carstvo sunca" (1984.), priči dječaka koji živi u okupiranom gradu, po kojoj je Steven Spielberg 1987. snimio film koji je zabilježio golem uspjeh.

"Iz logora nosim uspomene, neću reći sretne, ali ni neugodne", rekao je o tom razdoblju svog djetinjstva. "Jako se dobro sjećam grubosti i udaraca koji su bili svakidašnja pojava, ali smo se mi djeca istodobno zabavljali svakojakim igrama", rekao je.

Ballard je i autor "Sudara" (1973.) u kojemu je opisao erotska maštanja na temu prometnih nesreća, na temelju kojega je David Cronenberg 1996. snimio film.

Ballard se 1946. vratio u Veliku Britaniju gdje je od tada živio.

Nakon studija medicine na sveučilištu u Cambridgeu, bio je pilot vojnog zrakoplovstva, prodavač, urednik u reklamnoj agenciji i zamjenik glavnog urednika znanstvenog časopisa, nakon čega se potpuno posvetio pisanju.

Njegovo istraživanje apokalipse na osobnom i globalnom planu (u romanima Potopljeni svijet i Kristalni svijet te u zbirci priča Nemogući čovjek) zaradilo je i pridjev "ballardijansko" koji su autori inspirirani njegovim djelom s ponosom prihvaćali kao definiciju svog rada.

 

19.04.2009. 23:14:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh