« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
OSIJEK

Otvorena izložba grafike Oskara Kokoschke

Izložba obuhvaća 78 grafika iz nekoliko Kokoschkinih ciklusa druge polovice 20. stoljeća.

(Corbis)
Više o

Anto Đapić

,

Oskar Kokoschka

,

izložba grafika

,

Galerija Waldinger

,

Pöchlarn

,

Vizuális Müvészeti Mühely

,

Kokoschka Haus

,

Pečuh

,

Meeting Point - Arad Biennial 2007

,

Grgur Marko Ivanković

,

Odisej

U osječkoj Galeriji "Waldinger" danas je otvorena izložba grafika Oskara Kokoschke, austrijskog slikara i grafičara, pisca i jednog od vodećih predstavnika ekspresionizma.

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Osijeka, u suradnji s Dokumentacijskim centrom Kokoschka Haus iz austrijskog grada Pöchlarna i Galerijom "Vizuális Müvészeti Mühely" iz mađarskoga grada Pečuha.

Do gostovanja ove izložbe u Osijeku došlo je suradnjom na međunarodnom izložbenom projektu Meeting Point - Arad Biennial 2007, u kojem su sudjelovali umjetnici Rumunjske, Mađarske, Češke i Hrvatske.

Izložba obuhvaća 78 grafika iz nekoliko Kokoschkinih ciklusa, nastalih u drugoj polovici 20. stoljeća, najvećim dijelom, u vremenskom rasponu od 1961. do 1965. godine, među kojima su radovi nastali tijekom autorovih putovanja po Grčkoj i Italiji te ciklus "Odisej", nadahnut junaštvima jednog od najpoznatijih likova grčke mitologije.

Podsjetivši kako se osječka publika s grafičkim opusom ovoga autora upoznala još 1978. godine, na tadašnjoj izložbi u Galeriji likovnih umjetnosti, autor izložbenog postava Grgur Marko Ivanković kazao je kako Kokoschka spada među najznačajnije ekspresionističke umjetnike 20. stoljeća i jedan je od najznačajnih slikara toga razdoblja.

Otvarajući izložbu osječki gradonačelnik Anto Đapić kazao je kako je "posebna čast što se izložba ovog svjetski priznatog autora održava u godini kada Osijek obilježava 200. obljetnicu proglašenja slobodnim kraljevskim gradom". (hina/metro-portal)

18.04.2009. 16:34:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh