« Kultura
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
1932. - 2013.

Umro Peter O'Toole

Slavni britanski glumac koji se od glume oprostio na 80. rođendan umro je u bolnici u Londonu

Fotografija vijesti
Više o

biografija

,

Peter O'Toole

,

Joan Fontaine

Peter O'Toole, britanski glumac najpoznatiji po ulozi Lawrencea od Arabije, tijekom karijere bio je čak osam puta nominiran za prestižnu nagradu Oscar, ali osvojio je tek počasnog Oscara koji mu je Američka filmska akademija dodijelila 2003.

Rođen j e 2. kolovoza 1932. godine u Irskoj, a glumom se počeo baviti nakon karijere novinara i fotografa. Proslavio se kao šekspirijanski glumac u Bristolskom Old Vic kazalištu, a na film se probio nakon što je 1962. dobio ulogu u Lawrence od Arabije Davida Leana koju je Marlon Brando morao odbiti zbog drugih angažmana.

Neke od zapaženih uloga Petera O'Toolea su ulogeu flimovima Zima jednog lava; Lord Jim; Goodbye, Mr. Chips; Murphyjev rat, TV-film Pygmalion, Posljednji kineski car...

U osamdesetima i kasnije tek je povremeno glumio nakon što je u sedamdesetima preživio rak želuca koji mu je zbog zloupotrebe alkohola kasno dijagnosticiran. 

Bio je izrazito zgodan, visok, plavook i plavokos, a manje je poznata činjenica da je upravo prema njemu nacrtan Hrvatima kultni lik Alana Forda. Također, Robert Downey Jr. smatra ga svojim glumačkim uzorom.

16.12.2013. 09:22:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh