« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Umro Maharishi Yogi, duhovni vođa Beatlesa

Više o

maharishi yogi

,

The Beatles

Indijski guru Maharishi Mahesh Yogi, koji je prije nekoliko dana objavio da se povlači iz javnosti i prepušta meditaciji, preminuo je sinoć u svom domu u Vlodropu u Nizozemskoj.

Maharishi je na sebe skrenuo pažnju javnosti kada su se Beatlesi, u svojoj duhovnoj fazi, zaputili u Indiju, a slike s njihova druženja s Yogijem obišle su svijet. Guru je tada iskoristio trenutak slave i Zapadu predstavio transcendentalnu meditaciju, a najvjerniji promotori njegove vizije bile su glazbene zvijezde šezdesetih.

Transcendentalna meditacija je vrlo brzo prerasla u pokret koji danas ima sljedbenike u gotovo svim zemljama. BBC prenosi da je jedan od najpoznatijih duhovnih karizmatika, koji je preminuo ‘tiho, u snu’, iza sebe ostavio multimilijunsko carstvo. Maharishi Yogi imao je službeno 91 godinu, no mnogi tvrde da je zapravo bio puno stariji.

Svetac pa budala50 godina prošlo je od Maharishijeva prvog posjeta SAD-u. Njegovu ‘klijentelu’ činili su i Clint Eastwood, David Lynch i Andy Kaufman. John Lennon posvetio mu je stih ‘Napravio si budale od svih nas’. 

Piše: Marko Podrug
06.02.2008. 03:13:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh