« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
1942. - 2010.

Umro književni povjesničar Šimun Jurišić

Šimun Jurišić bio je književni i kulturni povjesničar, publicist te profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru

Šimun Jurišić
Šimun Jurišić (tkojetko.znanstvenici.hr)
Više o

lijek za sve viruse

Šimun Jurišić, književni i kulturni povjesničar, publicist te profesor na zadarskome Filozofskom fakultetu, preminuo je iznenada u Zagrebu u 68. godini života 31. kolovoza, potvrđeno je na zadarskom Filozofskom fakultetu.

Šimun Jurišić rođen je u Splitu 1942. i bavio se kazališnim i književnim kritikama, književno-povijesnim i kulturnim raspravama te memoarskim zapisima. Radio je u Znanstvenoj knjižnici u Splitu, a od 1990. na Filozofskom fakultetu u Zadru, gdje je bio znanstveni savjetnik, sveučilišni profesor te od 2006. do 2007. predstojnik Odsjeka za hrvatski jezik i književnost.

Proučavao je hrvatske književne povjesničare od Đure Šurmina do Antuna Barca. Objavio je više knjiga, a u publikacijama pod zajedničkim naslovom Iverje više od tisuću životopisa iz hrvatske kulturne baštine XIX. i XX. stoljeća.

Autor je i knjiga "Na tragu Ive Andrića", "Na tragu Miroslava Krleže" i "Na tragu Milana Begovića" te "Zaboravljeni svećenici - životopisi", "Glasoviti hrvatski govori", "Hrvati u europskim gradovima", "Glasoviti Splićani" i "Glasoviti Zadrani". (hina/metro-portal)

01.09.2010. 13:45:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh