« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SIGURNOST PREHRANE

U Hrvatskoj nema opasnosti od bedrenice

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako se iz BiH ne uvozi živa stoka niti njihovi proizvodi, pa nema razloga za paniku

bedrenica
bedrenica (Wikipedia)
Više o

hrvatski brod kulture

,

dječja igra

Nema opasnosti od širenja bedrenice u Hrvatsku iz susjedne BiH, izjavio je danas glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Ne bi trebalo biti nikakvih problema, ni kada je u pitanju naš stočni fond niti sigurnost prehrane, s obzirom na to da se ne uvozi živa stoka niti njihovi proizvodi, kaže Pavić. Ističe i kako će se na graničnim prijelazima prema dijelu BiH gdje su zabilježeni slučajevi bedrenice poduzeti jače sigurnosne mjere.

Po jučer objavljenim podacima uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH, u posljednjih tjedan dana na području Livna uginulo je 17 goveda, od čega ih je osam zaraženo bedrenicom. Zbog većeg broja zaraženih životinja, hercegbosanske županijske vlasti naložile su da se goveda moraju cijepiti kako bi se spriječilo širenje bedrenice.

Bedrenica (anthrax ili crni prišt) prije svega je stočna zarazna bolest od koje mogu oboljevati i ljudi. Uzročnik bedrenice je bakterija Bacillus anthracis, a spore su vrlo otporne i mogu preživjeti u tlu desetke godina. (hina/metro-portal)

01.09.2010. 14:22:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh