« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
1,7 MILIJUNA

Umro John Shepherd-Barron, izumitelj bankomata

Škota Johna Shepherda-Barrona nadahnuo je stroj za izdavanje čokoladica, a kasnije je svoj koncept prodao britanskoj banci Barclays

bankomat
bankomat (Wikipedia)
Više o

sjećanja

,

antidnevnik

,

Blake Edwards

,

Peter Sellers

Škot koji je došao na zamisao da napravi prvi stroj za automatsku isplatu gotovine nakon što je odjurio u banku podići novac, a banka mu je pred nosom zatvorila vrata, umro je u 85. godini života.

"Eureku" Johna Shepherda-Barrona nadahnuo je stroj za izdavanje čokoladica, a kasnije je svoj koncept prodao britanskoj Barclays Bank.

Više od 40 godina nakon što je postavljen prvi bankomat, ili ATM, u banci u sjevernom Londonu, klijentima ih je u svijetu na raspolaganju 1,7 milijuna.

"Palo mi je na pamet da mora postojati način da dobijem svoj novac bilo gdje na svijetu", rekao je Shepherd-Barron u razgovoru za BBC 2007. povodom 40. godišnjice ATM-a.

U nedostatku plastičnih kartica prvi su klijenti novac podizali posebnim čekovima impregniranim blago radiokativnim materijalom. Strojevi su prepoznavali čekove i novac izdavali nakon što bi klijent unio osobni identifikacijski broj (PIN).

Johnova supruga sugerirala je da uporabi četveroznamenkasti broj jer, kako je rekla, nikada ne bi mogla zapamtiti izvorno planirani šesteroznamenkasti broj.

Shepherd-Barrona kraljica Elizabeta odlikovala je 2005. za usluge bankarstvu, a umro je u subotu nakon kratke bolesti.

Iako se Shepherd-Barronu pripisuje izum prvog ATM-a koji je ušao u uporabu, drugi Škot, također odlikovan od kraljice za drugačiji dizajn ATM-a, to mu osporava.

"On je izumio radiokativnu napravu za podizanje novca. Ja sam izumio automatizirani sustav sa šifriranim karticama i PIN-om, i taj se danas koristi u svijetu", tvrdi James Goodfellow. (hina/metro-portal)

20.05.2010. 18:25:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh