« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
UPORNA

Hrvatska planinarka se na Mount McKinleyu nadmudrivala s rendžerima

Jadranka Luca Mrđen zahtijevala je da je s planine spusti helikopter iako nije bila ozlijeđena

Mount McKinley
Mount McKinley (Wikipedia)
Više o

predstavljanje

,

Ronnie James Dio

,

B & The Bops

,

Fire

Šest dana se na Mount McKinleyu na Aljasci planinarka iz Hrvatske nadmudrivala s rendžerima i dragovoljcima Nacionalnog parka Denali zahtijevajući da je s planine spusti helikopter, izvijestio je u srijedu list Anchorage Daily News.

Planinarka se nalazila na 4.300 metara bez primjetne ozljede ili bolesti, ali je ustrajala na tomu da ne želi sići pješice s planine te da joj se osigura prijevoz zrakom. Rendžeri su bili spremni učiniti gotovo sve, osim transporta zrakom, kako bi joj pomogli da siđe, piše list, no na kraju je planinarka pobijedila na nezadovoljstvo rendžera, piše list.

Kada je Jadranka Luca Mrđen zrakom transportirana s planine u posebnom helikopteru za let na velikim visinama i stigla u mjesto Talkeetnu, rendžeri su je dočekali prijavom za ometanje rada agencije i stvaranje opasne situacije a takav se prekršaj, po upravi parka, može kazniti novčanom globom do 5.000 dolara i šest mjeseci zatvora.

"Kad sam joj to dao, rekla je da sam veliki mamlaz", rekao je John Leonard, rendžer odgovoran za planinarski program u Nacionalnom parku Denali. "Ona je napustila zemlju i koliko znam nije platila", rekao je Leonard, navodi list.

Nakon niza bezuspješnih pokušaja rendžera i dragovoljaca da nagovore planinarku da uz njihovu pomoć siđe s planine, Jadranka Luca Mrđen spuštena je helikopterom iz logora na 4.300 metara u logor u podnožju koji se nalazi na 2.000 metara visine, piše list navodeći da nije uspio stupiti u kontakt s hrvatskom planinarkom kako bi čuo i njenu stranu priče.

List piše da je cijeli slučaj trajao šest dana te da je hrvatskoj planinarki bio osiguran šator, hrana i piće, zdravstveni pregled, angažirani lokalni vodiči da joj pomognu u silasku, a pomoć u silasku nudile su joj i druge skupine planinara.

Rendžeri nacionalnog parka Denali izjavili su da se nikada do sada nisu susreli s tjelesno zdravim planinarom koji se na svojim nogama popeo na planinu ali se odbio spustiti. "Ljudi se prestraše i ne žele sići, ali smo u stanju raditi s njima. To je bila osoba koja je odbijala ići jer to nije željela", ustvrdio je Leonard. (hina/metro-portal)

20.05.2010. 19:33:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh