« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
RAK ŽELUCA

Umro jedini Japanac koji je preživio i Hirošimu i Nagasaki

Osim što je preživio oba bombardiranja, Yamaguchi nije podlegao niti posljedicama zračenja.

(Wikipedia)
Više o

Hirošima

,

Nagasaki atomska bomba

,

Tsutomu Yamaguchi

Tsutomu Yamaguchi, jedini Japanac koji je preživio oba atomska napada na njegovu zemlju 1945. godine, umro je u 93. godini, objavile su japanske novine u srijedu.

Yamaguchi je se našao na službenom putovanju u Hirošimi 6. kolovoza 1945. kada je američki bombarder izbacio atomsku bombu na grad. Iako je od eksplozije zadobio opekline po gornjem dijelu tijela, već idući dan vratio se u svoj 300 kilometara udaljeni rodni grad Nagasaki.

Tri dana kasnije bačena je atomska bomba i na taj grad. Osim što je preživio oba bombardiranja, Yamaguchi nije podlegao niti posljedicama zračenja.

Yamaguchi je umro u ponedjeljak ujutro od raka želuca, izvijestile su sve japanske novine u srijedu. On je jedina osoba koja ima certifikat japanske vlade da je preživio oba napada, iako ima još ljudi koji tvrde da su dvostruki preživjeli.

U eksploziji atomske bombe u Hirošimi poginulo je 140.000 ljudi, a u Nagasakiju 70.000. Preživjelo ih je više od 260.000, a mnogi su poslije oboljeli od bolesti izazvanih izlaganjem radijaciji. Tsutomu Yamaguchi je jedan od rijetkih sretnika koji je doživio duboku starost usprkos visokoj dozi radijacije kojoj je bio izložen. Ironično, poslije rata radio je kao prevoditelj američkim snagama u Nagasakiju.

Službena potvrda japanske vlade o preživjelom atomskom napadu donosi pravo na mjesečnu naknadu, besplatne liječničke troškove i podmirene troškove pogreba. (hina/metro-portal)

06.01.2010. 11:29:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh