« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
1951. - 2009.

Umro je dirigent Vjekoslav Šutej

Slavni dirigent na kraju je izgubio bitku s opakom bolešću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Tutnjević/CROPIX, Vjekoslav Skedlar)
Više o

Vjekoslav Šutej

,

vjekoslav šutej biografija

Akutna leukemija ipak je savladala znamenitog dirigenta, maestra Šuteja, koji nije uspio dočekati transplantaciju koštane srži od američkog donatora. Naime, tijekom rujna u domaćem je registru pronađen pogodan donator, koji je na kraju odbio dati koštanu srž, pa se Šutej okrenuo mogućnosti da dobije srž iz Amerike.

Podsjetimo, tijekom kolovoza 2008. godine Šutej je osjetio prve tegobe, a nakon pregleda kod liječnika dijagnosticirana mu je akutna leukemija. Maestro je nazvao prijatelja Carrerasa koji je preživio istu bolest, i nakon dogovora otputovao u Seattle gdje je obavljena prva transplantacija srži.

Nakon devet mjeseci vratio se u Zagreb, no tijelo nije prihvatilo presađene stanice pa je u travnju ove godine ponovno završio u bolnici. Kako je iscrpio privatne zalihe, nije se vratio u Seattle nego je nastavio liječenje u Zagrebu. I druga je transplantacija završila loše, a Grad Zagreb uskočio je s određenom svotom za nastavak liječenja u SAD, no sve je krenulo nizbrdo kad je hrvatski donor odbio dati srž.

BIOGRAFIJA

Impresivna je biografija maestra Šuteja koji je rođen 1951.u Rijeci u glazbeničkoj obitelji:  otac, tenor Josip Šutej i majka, sopranistica Alemka Štefanini Šutej bili su članovi Opere Hrvatskoga narodnog kazališta. Dirigiranje je studirao kod Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se je kod Franca Ferrare u Rimu.

opera_sutej.jpg
Na koncertu za Zakladu Ane Rukavine u lipnju 2009.

Ravnao je orkestrima velikih opernih kuća svijeta, od San Francisca preko Parme, Torina, Verone, Tokija, Napulja i Madrida do Seattlea. Bio je šef dirigent Zagrebačke filharmonije, umjetnički ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara i redoviti profesor dirigiranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Umjetnički direktor Hollybush festivala u New Jerseyu bio je od 1989. do 1994., a ujedno je radio kao glazbeni direktor  kazališta La Fenice u Veneciji. Od 1992. do 1997. godine bio je umjetnički direktor Houston Grand Opere, postavivši 19 premijera koje su imale 133 izvedbe, redom klasična djela poput Aide, Traviate, Fausta i Borisa Godunova.

Od 1994. godine Vjekoslav Šutej redovito je pozivan u Bečku državnu operu, gdje je dirigirao gotovo stotinu izvedbi. Dirigirao je i na stogodišnjem jubileju praizvedbe Toske u Bečkoj državnoj operi, te otvorio sezonu 2001-2002. dirigirajući izvedbama Don Carlosa sa Shicoffom, Meserjakovom, Furlanettom. Proteklih godina u Beču je dirigirao Pikovu damu, La boheme, Don Carlos, Madame Butterfly, Rigoletta, Traviatu, Trubadura, La Juive, Cavalleriu rusticanu/ Pagliacci, Aidu, Carmen.

Gostovao je kao dirigent orkestara u Sjedinjenim Državama, Rusiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Meksiku, Češkoj, Japanu, a u zadnje vrijeme je često dirigirao popularnim koncertima s velikanima opere Montserrat Caballe, Placidom Domingom i Jose Carrerasom.

02.12.2009. 15:59:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh