« Život
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Umro je tvorac uniseks mode

Ted Lapidus prvi je u visoku modu uveo jeans

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Ted Lapidus

,

smrt modnog kreatora

,

uniseks moda

Francuski modni kreator Ted Lapidus, koji se 60-ih i 70-ih godina proslavio uniseks modom i stilom safari, umro je u ponedjeljak u dobi od 79 godina u bolnici u Cannesu na jugu Francuske, objavila je u utorak njegova obitelj.

Lapidus je godinama bolovao od leukemije, umro je od plućnih komplikacija i bit će pokopan u petak na pariškome groblju Pere Lachaise.

Hommage kreatoru odao je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kazavši da je Lapidus bio kreator "snažnog identiteta, koji je modu učinio dostupnom" običnim ljudima.

Edmond Lapidus, kasnije pozant kao Ted, rodio se 23. lipnja 1929. u Parizu i sin je ruskog emigranta. Svoju prvu modnu kuću otvorio je 1958. i postao "modni kreator novog vala".

Lapidus je lansirao i vojnički stil, a u visoku modu uveo je i jeans. Ukratko, 60-ih i 70-ih godina skinuo je visoku modu s njezina pijedestala, a sebe je definirao kao dizajnera ulične mode.

Modnu kuću preuzeo je njegov sin Olivier Lapidus, koji je novinarima otkrio da je njegov otac obožavao poeziju te je iza sebe, osim mode, ostavio i pjesme te rukopise. (hina/metro-portal)

30.12.2008. 14:35:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh