« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
1937. - 2010.

Umro je Tom Gotovac

Tom Gotovac prije dva mjeseca je pao u kupaonici gdje je tri dana proveo sam te je nakon toga hospitaliziran

(Naslovnica monografije Toma Gotovca)
Više o

Tom Gotovac

Tomislav Gotovac najveći hrvatski performance umjetnik umro je danas poslije podne u Zagrebu. Umjetnik koji je deset godina bio službenik u Narodnoj banci i bolnici Dr. Mladen Stojanović, rođen je u Somboru, 1937. g. U Zagreb je došao 1941. godine, a tu je završio Osnovnu školu i gimnaziju. Nakon rada kao službenik, završio je filmsku režiju na beogradskoj Akademiji za film, radio i TV kod profesora Aleksandra Petrovića.

Bio je član HDLU-a, te istaknuti redatelj avangardnih filmova. S filmovima i performanceima bio je u Dublinu, Londonu, Moskvi, Berlinu, Kyotu, New Yorku, Varšavi, Beču, Beogradu, Ljubljani. Glumio je i u filmovima Zorana Tadića i Francija Slaka. Godine 2005. promijenio je ime Tomislav Gotovac u Antonio Lauer uzevši prezime od majke koja je bila ključna figura u njegovoj odluci da se počne baviti umjetnošću.

Za Gotovca kažu da je bio jedan od onih koji je svaku sekundu života živio umjetnost. U svojim je umjetničkim nastupima često koristio tijelo. Najpoznatiji je performance iz 1981. godine pod nazivom "Zagreb, volim te“, kada je gol hodao po centru Zagreba i ljubio pločnik. Bio je velik perfekcionist koji je svaki svoj performance osmislio do posljednjeg detalja, a bio je jedini umjetnik koji je svoju zemlju na poziv kustosa predstavljao na Venecijanskom bijenalu na poziv glavnog kustosa. 

Prvi performance izveo 1954. godine u Mostaru, a prvi film snimio 1962. u Zagrebu. Prve kolaže napravio 1964. godine. Kao glumac, 1971. sudjelovao u školskom igranom filmu Plastični Isus u produkciji beogradske Akademije.

Svoj slavni performance ponovio je s Vlastom Delimar i Milanom božićem 1. rujna 2009. godine kada su se držeći se za ruke prošetali od Gundulićeve do Trga. Fotgrafirao ih je Darko Bavoljak. 

Nakon nesreće u kupaonici bio je smješten u Dugoj Resi u lošim uvjetima, a tek je na intervenciju kolega prebačen prvo na Srebrnjak pa u bolnicu Rebro. 

Pogledajte zadnji Gotovčev performance u pulskoj Areni prošle godine:

25.06.2010. 22:42:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh