« Glazba
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
1938. - 2014,

Umro je Stjepan Mihaljinec

Od neprolaznih zabavnih skladbi, preko skladbi za djecu te orkestralne i scenske glazbe, njegova je karijera obilježena zalaganjem za poboljšanje domaće glazbene kulture

Umro je veliki skladatelj i dirigent
Umro je veliki skladatelj i dirigent (Arhiva)
Više o

Stjepan Mihaljinec

,

umro Stjepan Mihaljinec

Stjepan Mihaljinec - skladatelj, pijanist, producent, aranžer i dirigent zabavne glazbe preminuo je u Zagrebu 13. veljače 2014.

Omiljeni Miha, koji je bio i predsjednik Društva hrvatskih skladatelja od 1983. do 1984., napustio nas je nenadano, ostavivši iza sebe velik i dojmljiv opus kojeg će voljeti i generacije koje tek dolaze. Od neprolaznih zabavnih skladbi, kojih je skladao preko 300 (Zadnji fijaker, Noćas ćemo zemlji ko materi reći, Proplakat će zora...) preko skladbi za djecu te orkestralne i scenske glazbe, njegova je bogata karijera obilježena neumornim zalaganjem za poboljšanje domaće glazbene kulture.

Od 1957. bio je urednik u Programu i Muzičkoj proizvodnji na Radio Zagrebu, a od 1981. do 1990. bio je glavni urednik Muzičkog programa. Kroničari posebno napominju da je bio otvoren prema novoj glazbi i posebno podržavao mlade glazbenike, dajući priliku mnogim "električarima" - poput Crvenih koralja, Sjena i Atoma - da se okušaju i naprave prve korake u studijima i programima Radio Zagreba.

Od 1958. vodi vlastiti instrumentalni ansambl s kojim nastupa u zemlji i inozemstvu; isticao se kao klavirski pratilac vokalnih solista i dirigent na njihovim koncertima (Arsen Dedić, Krunoslav Cigoj, Domenico Modugno, Josephina Baker, Johnny Logan). Posebno valja istaknuti njegovu 40-godišnju suradnju s Ivom Robićem, plodno prijateljstvo s pjesnikom estrade Dragom Britvićem čiji su stihovi sjajno pratili Mihine note, duete s maestrom violine Josipom Klimom Pepijem...

Jedan je od utemeljitelja festivala Kajkavske popevke u Krapini (1966), čiji je bio umjetnički voditelj, a od 1971. do 2005. i umjetnički direktor; bio je direktor zabavnog festivala Opatija (1980), a obavljao je i različite funkcije na festivalima Zagreb, Slavonija i Split. Od 1971. do 1979. bio je predsjednik Saveza muzičkih udruženja Hrvatske. Dirigirao je na nebrojenim snimkama za radio, televiziju i produkcije gramofonskih ploča te na svim festivalima zabavne glazbe u Hrvatskoj.

Pored Porina za životno djelo, kojeg je primio 2012. godine, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u domovini i inozemstvu - od Vjesnikove nagrade za glazbu Josip Štolcer Slavenski iz 1982. preko Odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, 1995. do Nagrade grada Zagreba 2005. i Nagrade Hrvatskog društva skladatelja Milivoj Korbler 2006. godine i mnogih drugih.

Njegov nastup na 19. Porinu, uz Mišu Kovača za kojega je napisao pjesme „veće od života", dojmljivo je pokazao zašto su ga zvali „sivom eminencijom" i „čovjekom iz sjene". Pamtit ćemo ga kao diskretnog, decentnog, velikog gospodina i glazbenika. Stjepan Mihaljinec bit će sahranjen u utorak, 18. veljače u 13:20 sati, na groblju Mirogoj u Zagrebu.  


14.02.2014. 12:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh