« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Umro je Simo Mraović

Poznati pisac i kolumnist čije su britke komentare o seksualnim problemima tražile žene i muškarci od 20 do 60

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević, CROPIX)
Više o

umro je Simo Mraović

,

Simo Mraović

,

Varaj me nježno

Simo Mraović, pisac novije generacije mladih književnika koji su književni jezik približili mladima sinoć je nakon duge i teške bolesti preminuo u KBC-u Rebro. Mraović je bitku s rakom bubrega izgubio u svojoj 42. godini života. Iako je nakon odstranjena bubrega postojala velika nada u oporavak, metastaze su se proširile pa nije mnogo pomogla kemoterapija na koju intenzivno odlazio u zadnje vrijeme.

Zauvijek nas je napustio odnoseći sa sobom sav svoj entuzijazam i vedrinu koju je uspijevao zadržati do samoga kraja. Iako ga kritika nije mazila zbog njegovog okretanja čitanim temama, publika ga je obožavala jer je znao svojim jezikom zagarantirano obogatiti i najjednostavnije životne trenutke, a priča je u njegovim rukama postajala najjači alat u borbi sa svijetom.

Biografija

Simo Mraović rođen je 1966. u Kutini. U Zagreb dolazi kako bi studirao ruski jezik i književnost te kroatistiku na Filozofskom fakultetu, no nikada ga nije završio.

U svojoj je karijeri radio kao novinar i svestran zabavljač i virtuoz s riječima koji je na svoj način približio književnost i popularnu kulturu, a tome u prilog idu i mnogobrojne kolumne sa zabavnom seks tematikom na svojstven način koje je objavljivao putem svog bloga. Bio je stručnjak za kratku priču pa su mu i objavljeni romani bili splet priča koje su živjele za sebe.

Izdao je zbirke pjesama Sezona otrova (1986.), Rimljanima nedostaje milosti (1990.), Na zemlji je sjena (1994.), Između usana (1997.), Laku noć Garbo (2001.), roman Konstantin Bogobojazni (2002.), drugo izdanje romana Konstantin Bogobojazni & sabrane pjesme (2003.), Gmünd (2004.), zbirka pjesama Nula Nula (2006.), zbirka kolumni Varaj me nježno (2006) i III. izdanje romana Konstantin Bogobojazni (2007.), kolumne Varaj me nježno (2006.), knjiga priča Bajke za plažu (2007). (metro-portal)

16.12.2008. 11:47:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh