« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
touch me!

Festival koji vas želi zadovoljiti

Fotografija vijesti
Više o

Touch me festival

,

Kontejner

,

instalacije

Ovih dana ispred Studentskog Centra naići ćete na polukružnu kupolu od metalne konstrukcije. Ako ste se pitali je li ju netko zaboravio ili građevinari ponovno misle obnavljati na skelama koje su od hladnoće izgubile uobičajenu formu prevarili ste se. to je pozivnica da posjetite Touch me festival koji se u SC-u održava od 19. do 23. prosinca, a cilj mu je razveseliti vas.

Kako organizatori, udruga Kontejner, objašnjavaju Touch me projekt se bavi umjetnošću na granici između tehnologije u znanosti. Moderna umjetnost obuhvaća svaki aspekt života, a razvoj tehnologije iskoristili su mladi umjetnici iz svih dijelova svijeta. Njihovi su izumi u najmanju ruku zanimljivi i ne ostavljaju posjetitelja ravnodušnim: ljenjivac s velikim spolnim organima – bocom viskija, kojom se možete poslužiti kada vam je zgodno; nevidljive skulpture; kapsula u kojoj zvuk možete osjetiti; roboti kojima je jedini životni cilj uveseljavati ljude pripravljajući im koktele; uređaj za izazivanje orgazama.

Zanimljivo je bilo i na konferenciji na kojoj su se predstavili umjetnici koji redom imaju visoke diplome i stručnjaci su u raznim znanstvenim područjima, a istovremeno jako otvoreni novim idejama: Stoshi Morita iz Njemačke koji je diplomirao istraživanje zvuka, Stahl Stenslie koji predaje medijski kulutru u Oslu te Kall Speletich genijalac koji je u životu probao sva i svašta, sam se školovao i svakodnevno balansira između smetlišta na kojima traži materijale za svoje radove i poznatih galerija i fakulteta na kojima gostuje kao predavač.

Program festivala, u kojem sudjeluju dvadesetak umjetnika iz Velike Britanije, Austrije, Nizozemske, Amerike, Norveške, Srbije, Japana i Hrvatske, sastoji se od multimedijalne izložbe, preformansa, simpozija te filmskih projekcija. Dio će radova na festivalu pokušati razvedriti posjetitelja, ubaciti ga u stanje kratkotrajnog hedonizma i pružiti mu razne vrste senzualnih, seksualnih, gastronomskih užitaka. Neizostavni su također osvrti na fenomene koji nam nude čovjeka-potrošača društveno kontroliranog barometrom sreće i postignuća. Iza zanimljivih instalacija krije se glavna ideja koju festival preispituje: Koliko je užitak važan u društvu i u nama?

Tema festivala vezana je uz 'imperativ sreće, užitka, hedonizma', a temelji se na paradigmama koje tumače da se u suvremenom društveno-političkom sustavu pitanje stabilnosti i kontrole premjestilo s područja moći i represije na područje sreće i zabave. Polazi se od teze da je biti tužan, nesretan, depresivan, nezainteresiran izjednačeno s biti društveno neprihvatljiv.

Ne zaboravimo spomenuti i touch_me_kino - svojevrsnu  kombinacija “javnog” kina i onoga što se, u reklamnim kampanjama za reprodukciju sadržaja DVD-a naziva “kućnim” kinom. Ono spaja isključivo pozitivne strane različitih iskustava uživanja u filmu; opremljeno suvremenom tehnologijom, raznovrsnim repertoarom i smješteno unutar “pravog” kina zagrebačkog Studentskog centra − ono što prekida niz karakteristika po kojima se ni po čemu ne razlikuje od uobičajenog kina jest činjenica da touch_me_kino može biti samo vaše! (metro-portal)

Uz svakodnevno kino i izložbe svaki je dan poseban zbog performera koji izlažu svoja djela.

 

Petak, 19.12.

20:00 performans: Dash MacDonald (GB), In Your Hands

21:00 hepening: Lenka Klimešová (CZ), Poljubac budućnosti

22:00 party: DJ iznenađenja

24:00 ponoćni performans: Spartak Dulić (HR/RS), Kutij

Subota, 20.12.

12:30 Marc Powell (US) Slasna strvina

13.00 Honor Harger (NZ/GB), Okupljajuci "kvalije"

13:30 Tobie Kerridge, Jimmy Loizeau (GB), Material Beliefs

14:30 Stahl Stenslie (GB/NO), Haptički hedonizam

15:00 Mark Paterson (GB), Dodir, “nove” prostornosti i tjelesni užici

15:30 Todd McGowan (US), Bijeg od užitka

18:00 performans: Stahl Stenslie (NO), Artgasm

18:00 molekularna kuhinja: Food Hacking (US)

19:00 performans: Dash MacDonald (GB), In Your Hands

20:00 performans: Zoran Todorović (Serbia), Smijeh

Nedjelja, 21. 12.

18:00 performans: Stahl Stenslie (NO), Artgasm

18:00 molekularna kuhinja: Food Hacking

19:00 performans: Dash MacDonald (GB), In Your Hands

20:00 performans: Zoran Todorović (Serbia), Smijeh

Ponedjeljak, 22.12.

18:00 performans: Stahl Stenslie (NO), Artgasm

18:00 molekularna kuhinja: Food Hacking

19:00 performans: Dash MacDonald (GB), In Your Hands

Utorak, 23. 12. 

18:00 performans: Stahl Stenslie (NO), Artgasm

18:00 molekularna kuhinja: Food Hacking

18.12.2008. 10:34:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh