« Film
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
1923. - 2014.

Umro je Richard Attenborough

Poznati britanski glumac i redatelj, trostruki dobitnik Zlatnog globusa i dvostruki oscarovac umro je mirno u 91. godini života

Sir Richard Attenborough
Sir Richard Attenborough (Wikipedia)
Više o

Sir Richard Attenborough

,

umro Richard Attenborough

Sir Richard Attenborough, britanski redatelj i glumac umro je u nedjelju u 91. godini života, potvrdila je njegova obitelj.

Richard Attenborough rođen je u Cambridgeu 29. kolovoza 1923. godine, a na početku svoje kazališne karijere, Attenborough je nastupio u produkciji Mišolovke Agathe Christie na londonskom West Endu, što će postati jednom od najdužih svjetskih produkcija. I on i njegova žena bili su članovi originalne glumačke postave u produkciji koja se počela prikazivati 1952., a postavlja se i danas.

U šezdesetima je proširio spektar svojih karakternih uloga u filmovima kao što su Seance on a Wet Afternoon (1964.) i Pištolji Batasija (1964.) za koju je osvojio BAFTA-u za najboljeg glumca. 1963. se pojavio u Velikom bijegu, s nizom renomiranih glumaca, kao vođa eskadrona Roger Bartlett, predsjedatelj odbora za bijeg.

1967. i 1968. je dvaput zaredom osvojio Zlatni globus kao najbolji sporedni glumac, prvi za Misiju u Kini sa Steveom McQueenom, a drugi za Doktora Dolittlea s Rexom Harrisonom. Treći Zlatni globus će osvojiti 1983., za režiju Gandhija. Nikad nije bio nominiran za Oscara u glumačkim kategorijama.

Nakon nastupa u Ljudskom faktoru Otta Premingera 1979. više nije nastupao kao glumac, sve do 1993. i nastupa u ulozi ekscentričnog programera Johna Hammonda u Jurskom parku Stevena Spielberga. Sljedeće godine pojavio se u Čudu u 34. ulici kao Kris Kringle. Poslije toga se s vremena na vrijeme pojavljivao u sporednim ulogama uključujući ulogu sir Williama Cecila u povijesnoj drami iz 1998., Elizabeta.

Kao redatelj i producent, 1982. je osvojio Oscara za režiju za svoj povijesni spektakl, Gandhi, projekt koji je pokušavao realizirati duže vrijeme. Kao producent filma, osvojio je i Oscar za najbolji film. Posljednji filmovi su mu Chaplin (1992.) s Robertom Downeyjem Jr. u ulozi Charlieja Chaplina i Shadowlands (1993.), temeljen na vezi C.S. Lewisa i Joy Gresham. 

Piše: Metro/Wikipedia
25.08.2014. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh