« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
1930- - 2017.

Umro je Relja Bašić

Relja Bašić bio je jedan od najvećih hrvatskih glumaa čije su se uloge uvukle pod kožu gledalaca i ostavile neizbrisiv trag

Relja Bašić ostvario je nezaboravne uloge
Relja Bašić ostvario je nezaboravne uloge (Arhiva)
Više o

Relja Bašić

,

umro Relja Bašić

Relja Bašić, velikan hrvatskog glumišta preminuo je sinoć u 88. godini u Zagrebu

Rođen je u Zagrebu 14. veljače 1930. godine. Diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u klasi dr. Gavelle.

Pri kraju studija 1955. redatelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gdje je ostvario niz uloga s istaknutim redateljima (Stupica, Radojević, Gavella, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigrao 498 predstava. U stalnom angažmanu ostaje do 1967. godine.

Sljedeće godine prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Odigrao je 797 predstava i realizirao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Joe Egg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).

S grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište Teatar u gostima 1974. godine, a u njemu kao mjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. Teatar u gostima tijekom svog trajanja izveo je 4213 predstava u 340 mjesta i gradova u Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

Na filmu je debitirao kao student u 1954. u antologijskom Koncertu Branka Belana, a za ulogu u Rondu Zvonimira Berkovića osvojio je i Zlatnu arenu u Puli 1966. Najpoznatija je njegova uloga ona gospodina Fulira iz Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika. 

08.04.2017. 07:10:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh