« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
IZLOŽBE

Izložba "Ovdje, čini se, nema nikoga"

Izložbeni postav kroz prikaze urušenih i razbijenih objekata otvara niz pitanja o institucijama - rade li one svoj posao, bi li se nešto promijenilo kada bi propale i jesu li ustvari već propale u svojoj (ne)funkcionalnosti

Izložba sjajnih crteža
Izložba sjajnih crteža (Maša Barišić)
Više o

Ovdje čini se nema nikoga

,

izložba

,

Maša Barišić

Pod nazivom Ovdje, čini se, nema nikoga, u  utorak, 4. travnja uzagrebačkoj Galeriji VN (Ilica 163a) u 19 h, otvara se izložba crteža Maše Barišić koji prikazuju niz postojećih političkih i kulturnih institucija, ali u oštećenom i urušenom obliku, donoseći tako svojevrsnu refleksiju o njihovoj funkcionalnosti.

Izložbeni postav kroz prikaze urušenih i razbijenih objekata otvara niz pitanja o institucijama - rade li one svoj posao, bi li se nešto promijenilo kada bi propale i jesu li ustvari već propale u svojoj (ne)funkcionalnosti.

Maša Barišić u taj kontekst razrušenog i dotrajalog ovom izložbom uvodi institucije poput Muzeja suvremene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta, Ministarstva kulture, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Akademije likovnih umjetnosti, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog sabora i drugih.

Unutar ove refleksije o institucijama, momenti izgradnje 
i urušavanja predstavljaju dvije temeljne mogućnosti unutar procesa proizvodnje i borbe oko značenja u kulturi. Iako se ne bavi direktno fizičkom prisutnošću institucija u prostoru i estetskom dojmljivošću njihove arhitekture, izložba u određenim dijelovima suprotstavlja upravo tu prividnu dojmljivost i njihovu funkcionalnost.

Ovdje, čini se, nema nikoga sastoji se od dva dijela podnaslovljena Neoruinizam i Studija negativnog prostora. U oba dijela izložbe umjetnica koristi gotovo tehnički crtež olovkom koji je tipičan za prikaze arhitekture.

Za naslov izložbe simbolički je uzet citat iz 2. čina drame Maksima Gorkog Na dnu koji opisuje svratište u toj drami. Izložbu organizira Galerija VN, a bit će otvorena do 1. svibnja. Nakon Zagreba izložba će biti postavljena i u Splitu.

Maša Barišić rođena je 1986. godine u Splitu. Završila je studij umjetnosti na Umjetničkomsveučilištu Lincoln u Engleskoj te školu za restauraciju drva u Italiji. Od 2013. godine živi i radiu Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Engleskoj i Hrvatskoj.

30.03.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh