« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
1940. - 2012.

Umro je Mersad Berber

U subotu navečer preminuo je poznati slikar i umjetnik Mersad Berber

Mersad Berber
Mersad Berber (Arhiva)
Više o

životopis

,

karijera

,

umro Mersad Berber

,

Mersad Berber

Mersad Berber, slikar i grafičar, umro je u svom domu u subotu navečer, prenosi Dnevni Avaz. U kratkoj izjavi za te novine kućna pomoćnica Berberovih je potvrdila tužnu vijest i rekla da je obitelj u šoku i nije u mogućnosti davati izjave.

Mersad Berber rođen je 1. siječnja u Bosanskom Petrovcu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine u klasi Maksima Sedeja, a dvije godine kasnije završio je specijalizaciju za grafiku. 

Svoje znanje i vještine prenosio je studentima sarajevske Akademije likovnih umjetnosti od 1978. do 1982. godine na Katedri za crtež i grafiku. 

Berber je poznat širom svijeta kao jedan od najpoznatijih grafičara, a jedno njegovo djelo uvršteno je u kolekciju slavne Tate Gallery 1984. godine. Samostalne i kolektivne izložbe nije moguće prebrojati, a tijekom života dobio je preko 50 priznanja za rad i nagrada. 

Pred pet godina postao je član Ruske akademije umjetnosti. 

Mersad Berber je po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini preselio u Hrvatsku i živio i radio u Dubrovniku i Zagrebu od 1992. godine. 

08.10.2012. 11:40:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh