« Glazba
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
1949. - 2015.

Umro je Krunoslav Cigoj

Širu popularnost u Hrvatskoj stekao je u tipičnom belkantističkom tenorskom kanconskom, revijalnom i operetnom repertoaru

Krunoslav Cigoj
Krunoslav Cigoj (HKD Napredak)
Više o

Krunoslav Cigoj

,

umro Krunoslav Cigoj

Krunoslav Cigoj, proslavljeni hrvatski tenor umro je u Zagrebu u četvrtak navečer nakon tri desetljeća borbe s teškom bolešću, objavila je njegova obitelj.

Krunoslav Cigoj rođen je u Zagrebu 30. ožujka 1949. godine.

Pjevanje je učio u Zagrebu (V. Lunzer) i na Konzervatoriju u Beču. Debitirao u Splitu 1967. Izražajna glasa i poletne interpretacije, često nastupao i koncertno. U zemlji i na više inozemnih gostovanja tumačio uloge lirskoga opernog repertoara u djelima J. Offenbacha, Ch. Gounoda, G. Bizeta, W. A. Mozarta, G. Verdija, I. pl. Zajca i dr.

Širu popularnost u Hrvatskoj stekao je u tipičnom belkantističkom tenorskom kanconskom, revijalnom i operetnom repertoaru. Režirao je opere i operete u Zagrebu, Osijeku, Sarajevu, Mariboru.

Na opernoj je sceni Cigoj debitirao već kao 18-godišnjak. Dvije godine kasnije pjevao je u Beču, a s 22-godine izdana mu je prva ploča pod nazivom "Kruno Cigoj - Najmlađi svjetski operni tenor".

Vrlo brzo je Cigoj stekao veliku popularnost među publikom koja je naklonjena operi, a njegove su izvedbe bile i izuzetno hvaljene. Nakon pjevačke karijere bavio se opernom režijom, a okušao se i u diplomaciji.

28.08.2015. 12:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh