« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
1938. - 2012.

Umro je Jean Giraud, veliki Moebius

Otac Blueberryja, poznat po svom fantastičnom detaljnom crtežu i sjajnim pričama napustio nas je u 74. godini

Poručnik Blueberry najpoznatiji je strip Jean Girauda
Poručnik Blueberry najpoznatiji je strip Jean Girauda (Jean Giraud)
Više o

Jean Giraud

,

Moebius

,

Gir

,

poručnik Blueberry

,

umro Jean Giraud

Tužna vijest za sve ljubitelje stripa, umro je veliki Jean Giraud, tvorac legendarnog Blueberryja. Jean Giraud, rođen u malom mjestu Nogent-sur-Marne kraj Pariza, poznat je i pod pseudonimima Gir i Moebius.

Prije nego je napunio 18-tu godinu, nacrtao je svoj prvi strip za Far West magazin, koji se zvao Frankie et Jeremie, western-tematike. 1963. izlazi prva epizoda stripa koji je proslavio ime Jean Giraud. Radi se o stripu Blueberry, kojeg Gir radi sa scenaristom Jean-Michel Charlierom. Prva epizoda izlazi u 210-tom broju magazina Pilote, pod nazivom Fort Navaho. Svojim nekonvencionalnim stilom odmah je postigao uspjeh, i Blueberry je uspješno izlazio sve do 1990. godine.

1975. s kolegama strip umjetnicima osniva studio/poduzeće Les Humanoides Associes (kolege su bili Jean-Pierre Dionnet, Philippe Druillet i Farkas). Skupina poznata i kao Bande Dessinee odmah izdaje i prvi proj magazina Metal Hurlant, koji u potpunosti mijenja percepciju stripa u javnosti i ustoličuje ga u krug umjetnosti (deveta umjetnost).

Strip Arzach, koji je objavljen u tom broju Metal Hurlanta, potpisan je sa Moebius, koji od tada postaje Giraudov alter-ego koji stvara stripove nadrealne, odnosno SF tematike.

1981. u suradnji sa čileanskim redateljom i scenaristom Alejandrom Jodorowskym objavljuje famozni Incal, četverotomnu seriju koja po mnogima predstavlja najbolji SF-serijal, i to ne samo u okviru stripa.

Giraoud je participirao i u mnogim filmovima, uključujući i legendarne Alien (1978.) Ridleya Scotta i Peti element (1997.) Luca Bessona.

10.03.2012. 15:03:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh