Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2012. 15:03:36
1938. - 2012.

Umro je Jean Giraud, veliki Moebius

Otac Blueberryja, poznat po svom fantastičnom detaljnom crtežu i sjajnim pričama napustio nas je u 74. godini

Poručnik Blueberry najpoznatiji je strip Jean Girauda
Poručnik Blueberry najpoznatiji je strip Jean Girauda (Jean Giraud)

Tužna vijest za sve ljubitelje stripa, umro je veliki Jean Giraud, tvorac legendarnog Blueberryja. Jean Giraud, rođen u malom mjestu Nogent-sur-Marne kraj Pariza, poznat je i pod pseudonimima Gir i Moebius.

Prije nego je napunio 18-tu godinu, nacrtao je svoj prvi strip za Far West magazin, koji se zvao Frankie et Jeremie, western-tematike. 1963. izlazi prva epizoda stripa koji je proslavio ime Jean Giraud. Radi se o stripu Blueberry, kojeg Gir radi sa scenaristom Jean-Michel Charlierom. Prva epizoda izlazi u 210-tom broju magazina Pilote, pod nazivom Fort Navaho. Svojim nekonvencionalnim stilom odmah je postigao uspjeh, i Blueberry je uspješno izlazio sve do 1990. godine.

1975. s kolegama strip umjetnicima osniva studio/poduzeće Les Humanoides Associes (kolege su bili Jean-Pierre Dionnet, Philippe Druillet i Farkas). Skupina poznata i kao Bande Dessinee odmah izdaje i prvi proj magazina Metal Hurlant, koji u potpunosti mijenja percepciju stripa u javnosti i ustoličuje ga u krug umjetnosti (deveta umjetnost).

Strip Arzach, koji je objavljen u tom broju Metal Hurlanta, potpisan je sa Moebius, koji od tada postaje Giraudov alter-ego koji stvara stripove nadrealne, odnosno SF tematike.

1981. u suradnji sa čileanskim redateljom i scenaristom Alejandrom Jodorowskym objavljuje famozni Incal, četverotomnu seriju koja po mnogima predstavlja najbolji SF-serijal, i to ne samo u okviru stripa.

Giraoud je participirao i u mnogim filmovima, uključujući i legendarne Alien (1978.) Ridleya Scotta i Peti element (1997.) Luca Bessona.

10.03.2012. 15:03:36
http://metro-portal.hr/umro-je-jean-giraud-veliki-moebius/69009/