« Glazba
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
1926. - 2017.

Umro je Chuck Berry

Chuck Berry izmislio je rock'n'roll, složit će se gotovo svi, a njegova zarazna energija i dobra volja obilježili su cijelo jedno razdoblje

Legenda je otišla u 90.-oj
Legenda je otišla u 90.-oj (Wikipedia/Masahiro Sumori)
Više o

Chuck Berry

,

umro Chuck Berry

Chuck Berry, legenda rock'n'rolla umro je u 91. godini života u svom domu, izvijestila je lokalna policija. Hitne službe zaprimile su poziv u pomoć u subotu oko 12.40 sati po lokalnom vremenu. Hitna i policija na adresu Buckner Road u St. Charlesu stigli su brzo, no legendarnom glazbeniku nije bilo spasa, piše BBC. 

Gotovo sedam desetljeća duga karijera Chucka Berryja obilježena je brojnim hitovima, među kojima su neki od najpoznatijih "Roll Over Beethoven" i "Johnny B. Goode."

Chuck Berry je savršeno utjelovljenje svega što rock and roll znači, bilo to dobro ili zlo. Chuck Berry razmjerno se kasno počeo profesilonalno baviti glazbom. Tek je u svojoj 26. godini prvi put nastupio za honorar, a snimati je počeo tri godine kasnije. Možda je jedan od razloga za tako kasni početak njegov boravak u popravnom domu zbog krađe automobila.

U 21. godini Berry se ostavio karijere sitnog kriminalca, smirio se, zaposlio kao radnik i oženio. No, nije dugo mirovao. Uskoro se proslavio na lokalnoj razini pjevajući i svirajući po klubovima. Kada je 1955. godine izašla "Maybellene", Berryjeva karijera krenula je punim gasom. Uspjeh mu je donio slavu, bogatstvo i sve veće zanimanje zakonodavne vlasti.

U 20 mjeseci uhićen je dva puta, a u optužbi se spominjalo "bijelo roblje" - njegove mnogobrojne veze sa ženama druge rase nisu prošle nezapaženo. U posljednjih dvadeset godina Berry se dostojanstveno povukao iz glazbenog biznisa.

19.03.2017. 07:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh