« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
1937. - 2014.

Umro Adalbert Rebić

Ugledni teolog i nekadašnji predstojnik Vladina ureda za prognanike i izbjeglice, umro je je u 78. godini

Prof. Adalbert Rebić
Prof. Adalbert Rebić (youtube)
Više o

Adalbert Rebić

,

adalbert rebić biografija

U svećeničkom domu u Zagrebu danas je umro poznati teolog i svećenik Adalbert Rebić. Profesor biblijskih znanosti, semitskih jezika i arheologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu rođen je 23. siječnja 1937. u Klenovcu Humskom, općina Hum na Sutli, gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju pohađa u Zagrebu od 1948. do 1956. Filozofski studij u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregorijana u Rimu od 1956. do 1961. Teološki fakultet završava na Gregorijani a biblijsku specijalizaciju na Biblijskom institutu u Rimu od 1965. do 1968.

Bio je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a povremeno je predavao i na bogoslovnim učilištima u Zadru i Đakovu. Od 1968. djelovao je u Kršćanskoj sadašnjosti, a sada je direktor te izdavačke kuće. Bio je glavni urednik Religijskog leksikona u Leksikografskog zavodu Miroslav Krleža. Objavio je iz svoje struke 28 djela te oko 400 članaka u raznim domaćim i inozemnim časopisima. 

U vrijeme agresije na Hrvatsku Rebić je obnašao dužnost predstojnika Vladina ureda za prognanike i izbjeglice.

Jedan od posljednjih javnih nastupa prof. Rebića bilo je povodom sukoba prof. Rebića i ministra Jovanovića oko zdravstvenog odgoja.

Bit će pokopan na zagrebačkom Mirogoju, a vrijeme će se objaviti naknadno.

Pogledajte zanimljiv razgovor prof. Rebića i prof. Mladena Turka koji je vodio Sanjin Španović prije malo više od godinu dana.

20.02.2014. 09:20:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh