« Film
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
1928. - 2014.

Umrla Shirley Temple, prva velika dječja zvijezda

Shirley Temple osvojila je Oscara za glavnu žensku ulogu sa samo 5 godina daleke 1934. godine

Shirley Temple u filmu The Little Princess
Shirley Temple u filmu The Little Princess (Wikipedia)
Više o

Shirley Temple

,

Shirley Temple Black

,

umrla Shirley Temple

Shirley Temple Black, poznata američka glumica i najmlađa dobirnica specijalnog Oscara u povijesti preminula je u krugu obitelji u svom domu u noći s ponedjeljka na utorak, priopćio je njen agent.

Shirley Temple rođena je 23. travnja 1928. godine, a glumom se počela baviti već s tri godine. Najveće je uspjehe postigla u prvih desetak godina bavljenja glumom, kao svestrano dijete koje je sjajno glumilo, pjevalo i plesalo.

Četiri godine za redom, od 1935. - 1938. bila je glumica s najvećom zaradom na blagajnama, a milijune je zaradila i prodajom svih mogućih predmeta sa svojim likom. Za svoje uloge ostvarene 1934. godine dobila je i posebnog Oscara za mladog glumca 1935. godine.

Najpoznatiji su joj filmovi Bright Eyes, Heidi i Curly Top, a njeni su uvojci bili inspiracija milijunima obožavateljica diljem svijeta. Glumom se ozbiljno bavila do kraja četrdesetih godina prošlog stoljeća, a nakon toga je napravila dvije televizijske serije na prijelazu iz pedesetih u šezdesete, kad je potpuno nestala s filmskog platna i TV ekrana.

11.02.2014. 15:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh