« Glazba
objavljeno prije 6 mjeseci i 6 dana
1942. - 2018.

Umrla je Aretha Franklin

Aretha Franklin rođena je 25. ožujka 1942. godine kao kći poznatog baptističkog propovjednika, a od rane dobi poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward

Otišla je kraljica soula
Otišla je kraljica soula (Arhiva)
Više o

Aretha Franklin

,

umrla Aretha Franklin

Aretha Franklin, legendarna kraljica soula umrla je danas u 77. godini života, nakon što je zadnjih nekoliko dana provela u bolnici u Detroitu boreći se s rastućim zdravstvenim problemima. Iza sebe je ostavila četvero djece, sinove Clarencea Franklina, Edwarda Franklina, Teda Whitea Juniora i Kecalfa Cunninghama.

Posljednji nastup imala je u studenom prošle godine na okupljanju za fondaciju Eltona Johna za borbu protiv AIDS-a. Ranije te godine najavila je da će to ujedno biti i posljednja godina u kojoj će nastupati. 

"Snimat ću, ali više neću održavati koncerte", rekla je u jednoj radijskoj emisiji.

Aretha se godinama borila s prekomjernom težinom i alkoholizmom, a dugo je bila i strastvena pušačica. Jedno vrijeme se pričalo i da je oboljela od raka, no ona je to demantirala.

Aretha Franklin rođena je 25. ožujka 1942. godine kao kći poznatog baptističkog propovjednika, a od rane dobi poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward. Koncem šezdesetih Aretha je bila na vrhuncu svoje stvaralačke moći. Pjesme poput "Respect" i "Chain Of Fools" preko noći su postale klasici. Unatoč osobnim problemima, 1968. snimila je jedan od najimpresivnijih soul albuma tog razdoblja - "Lady Soul".

Bila je i jedna od najutjecajnijih osoba u pokretu za građanska prava i simbol borbe za emancipaciju žena.

Svoj prvi singl objavila je u rujnu 1960. godine kada je imala 18 godina. Njezin singl dosegnuo je 10 mjesto na Billboardovoj R&B ljestvici. Prvi album izdala je u siječnju 1961. godine. S vremenom je postajala sve popularnija, a njezine pjesme su se redovno zadržavale na prvim mjestima top ljestvica. Bila je na vrhuncu svoje slave. 

Arethina karijera počela je gubiti sjaj krajem sedamdesetih, sve dok joj počasna uloga u filmu "Braća Blues" nije vratila prijašnju slavu. 

Osamdesete su godine bile bogate hitovima kao što su "Freeway Of Love" i "Who's Zooming Who", a pjevala je i u duetu s Georgeom Michaelom i grupom Eurythmics. Poznata je po tome što je zovu Kraljica Soula, a glasine govore da joj je glas imao raspon od čak četiri oktave. 

16.08.2018. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh