« Film
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
BRITANSKA FILMSKA NAGRADA

Umjetnik osvojio sedam nagrada BAFTA-e

Francuski film "Umjetnik" suvereno je dominirao ovogodišnjom dodjelom nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA)

Fotografija vijesti
Više o

umjetnik

,

nagrada BAFTA

,

filmska nagrada

Francuski crno-bijeli film "Umjetnik", posveta hollywoodskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina, uvjerljivi je pobjednik dodjele nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) održanoj u London Royal Operi sa sedam osvojenih priznanja, uključujući za najbolji fim, redatelja, glavnog glumca i scenarij, javlja Hina.

Najboljim glavnim glumcem proglašen je Jean Dujardin u "Umjetniku", dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Meryl Streep za portret bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna lady".

U kategoriji najboljeg redatelja pobijedio je Michel Hazanavicius ("Umjetnik"), koji je dobio i nagradu kao pisac najboljeg originalnog scenarija. U kategoriji adaptiranog scenarija nagradu su dobili Bridget O'Connor i Peter Straughan za film "Dečko, dama, kralj, špijun".

Nagrade za najbolje sporedne glumce osvojili su Christopher Plummer ("Početnici") i Octavia Spencer ("Tajni život kućnih pomoćnica").

Nagradu za najbolji britanski film dobio je "Dečko, dama, kralj, špijun", dok su najboljim britanskim debitantima proglašeni redatelj Paddy Considine i producent Diarmid Scrimshaw za film "Tyrannosaur".

Najboljim stranim filmom proglašen je "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara.

Najbolji dokumentarac je film Asifa Kapadije "Senna", a najbolji animirani film, po odluci žirija BAFTA-e, "Avanture Tintina" Stevena Spielberga.

Posebna nagrada za zvijezdu u usponu, koju dodjeljuje publika, pripala je Adamu Deaconu.

Film "Senna" nagrađen je za montažu, "Hugo" za scenografiju, a "Umjetnik" za najbolju originalnu glazbu, fotografiju i kostimografiju.

Za najbolju šminku nagrađena je "Željezna lady", za zvuk "Hugo" te za posebne vizualne efekte "Harry Potter i darovi smrti - 2. dio".

Najbolji kratki animirani film je "A Morning Stroll", a kratkometražni film "Pitch Black Heist".

Martin Scorsese primio je posebnu nagradu britanske akademije, BAFTA Fellowship koja se dodjeljuje pojedincu za njegov poseban doprinos filmu, dok je John Hurt dobio nagradu za izniman doprinos britanskoj kinematografiji.

13.02.2012. 07:49:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Posao 123
    28.02.2012. 00:15
    "Umjetnik", kvalitetan i poučan film.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh