« Spektakli
objavljeno prije 2 godine
OSCARI

Umjetnici se bore za Oscare, a ceremonija za publiku

Hollywood nestrpljivo iščekuje proglašenje najboljeg filma godine na dodjeli Oscara u nedjelju - hoće li to biti “CODA”, ”Šape pasje” ili „Belfast“? I hoće li publika uopće gledati dodjelu?

Vikend Oscara je počeo
Vikend Oscara je počeo (Arhiva)
Više o

Oscar

Melankolični vestern Šape pasje se isprva činio najizglednijim kandidatom za Oscara za najbolji film, što bi bila prva takva nagrada za Netflix, ali je utrka proteklih nekoliko tjedana postala izuzetno neizvjesna.

CODA, nadahnjujuća drama o ekscentričnoj gluhoj obitelji, naglo je postala popularna, a izvori iz Hollywooda kažu da se ni film Belfast, inspiriran djetinjstvom njegova redatelja Kennetha Branagha, ne može otpisati.

To je utrka udvoje ili utroje, rekao je urednik filmskog časopisa Variety Clayton Davis koji smatra da je "CODA u velikom zamahu".

Protekle dvije godine bile su jako teške za ljude. A 'CODA' je pozitivna, rekao je Davis i dodao da film izaziva ugodne osjećaje i da su glasači upravo u tom raspoloženju

Scott Feinberg, kolumnist tjednika Hollywood Reporter, složio se da se radi o veoma tijesnoj utrci.

Premda mnogi obožavaju Šape pasje redateljice Jane Campion, radi se filmu "koji nije za svakoga", što se smatra nedostatkom, kaže Feinberg.

CODA, film koji je život započeo kao nezavisna produkcija, ima koristi od toga da ga se smatra autsajderom unatoč činjenici da ga je otkupio tehnološki div Apple, rekao je jedan od glasača.

Neki članovi Akademije još uvijek oklijevaju glasati za to da Netflixov film bude proglašen najboljim. Pa im u ironičnom obratu stigne Apple koji također pruža streaming usluge, primijetio je glasač koji je pristao razgovarati pod uvjetom anonimnosti.

Još tješnja utrka

U godini u kojoj su se visokobudžetni blockbusteri napokon vratili u kino dvorane, a suparničke streaming platforme napunile svoje filmoteke filmovima koji vrve zvijezdama, za nagrade u glumačkim kategorijama se natječu neka od najvećih imena.

Will Smith je veoma izgledan dobitnik nagrade za najboljeg glumca za ulogu oca Venus i Serene Williams u filmu Kralj Richard.

Troy Kotsur, zvijezda filma CODA, koji je gluh, već je ove sezone osvojio brojne nagrade za sporednu ulogu, rastopivši srca publike ulogom oca koji želi da njegova kći uspije kao glazbenica iako bez nje ne može komunicirati s vanjskim svijetom.

Utrka za nagrada za najbolju žensku ulogu je još tješnja.

Feinberg je rekao da bi zaista svaka od pet nominiranih glumica mogla pobijediti, no da će nagrada najvjerojatnije otići Jessici Chastain koja u filmu Oči of Tammy Faye tumači ulogu svećenice koja putem televizije širi Evanđelje.

Davis se složio, no dodao je da postoji i mnogo ljubavi prema Penelope Cruz, koja bi također mogla iznenaditi zbog uloge u španjolskoj drami Paralelne majke.

Očekuje se da će Ariana DeBose, koja je glumi u 'remakeu' mjuzikla Priča sa zapadne strane, osvojiti nagradu za najbolju sporednu ulogu. Redatelj tog filma je renomirani Steven Spielberg, koji je se s Campion natječe za nagradu za najbolju režiju.

Budući da dominira u tehničkim kategorijama, od fotografije do vizualnih efekata, znanstvenofantastični epski film Dina će vjerojatno osvojiti najviše nagrada. 

26.03.2022. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh