« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
COOL

Umjetna inteligencija tumači bebin plač

Roditelji često uspijevaju interpretirati plač svojih beba (iako se oko toga često ne slažu ili pogriješe), jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obilježja koja roditelji prepoznaju svjesno i nesvjesno

Što znači kad beba plače
Što znači kad beba plače (Arhiva)
Više o

bebe

,

plakanje

,

značenje

Bebin plač zahtijeva pažnju, no zabrinutim je roditeljima često teško razumjeti u čemu je točno problem. Grupa američkih znanstvenika razvila je sustav umjetne inteligencije koji može razlikovati kada je plač uzrokovan glađu, kada željom za tjelesnim kontaktom, a kada je povezan s bolestima.

Roditelji često uspijevaju interpretirati plač svojih beba (iako se oko toga često ne slažu ili pogriješe), jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obilježja koja roditelji prepoznaju svjesno i nesvjesno. Iako je indentificiranje obrazaca utkanih u kakofoniju dječjeg plača bilo preteško i za znanstvenike, najnovije aplikacije umjetne inteligencije nude rješenja.

Rezultati istraživanja zajedno je objavio Institut elektroničkih inženjer i Kinesko udruženje za automatizaciju. Njihov sustav koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput Googlea i Amazona, kako bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebinog plača.

"Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem", rekla je Lichuan Liu, profesorica na sveučilištu Sjeverni Illinois i jedna od članica istraživačkog tima. "Razlike između zvučnih signala zapravo nose informaciju", rekla je. "Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, trebamo izdvojiti obrasce plakanja te iz njih izvući informacije", pojasnila je Liu.

"Krajnji cilj su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje i pružatelje njege", kazala je Liu. "Tražimo suradnju s bolnicama i centrima za medicinska istraživanja, te se nadamo da ćemo imati proizvode za kliničku upotrebu", dodala je.

07.07.2019. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh