« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
REVOLUCIJA?

Umjetni list može proizvesti struju za čitavo kućanstvo

Američki znanstvenici razvili su umjetan list koji kućanstvo može opskrbljivati električnom energijom

List
List (Wikipedia/Ilustracija)
Više o

solarna energija

,

zelena energija

,

lišće

,

umjetan list

Umjetan list koji bi mogao čitavo kućanstvo opskrbljivati električnom energijom nije veći od obične karte za kartanje, a za funkcioniranje treba "samo" vodu i sunčevu svjetlost.

Daniel Nocera s Massachusetts Instituta za tehnologiju predstavio je na konferenciji Američkog kemijskog društva list koji pomoću svjetlosne energije pretvara molekule vode u vodik i kisik. Vodik se potom pohranjuje u svojevrsnim gorivim ćelijama i služi za dobivanje električne energije.

Umjetan list sastoji se od silicija, potrebne elektronike i katalizatora - metalnih spojeva koji ubrzavaju željene kemijske reakcije. Dovoljno ga je umetnuti u posudu s vodom i staviti na sunce kako bi počeo proizvoditi energiju koja je potrebna prosječnom kućanstvu zemlje u razvoju. Gorive ćelije pritom bi mogle pohranjivati energiju za razdoblja bez sunčeve svjetlosti.

Katalizatori se sastoje od nikla i kobalta, dakle relativno jeftinih materijala. Amerikanac John Turner je sličan princip razvio još prije deset godina, ali se njegov katalizator sastojao od skupe platine.

Nocera tvrdi da njegov list može proizvoditi energiju najmanje 45 sati bez prestanka te da je deset puta učinkovitiji od prirodnog lista. Na konferenciji je istaknuo da je izum prije svega namijenjen zemljama u razvoju u kojima bi svako kućanstvo moglo imati vlastitu elektranu.

29.03.2011. 16:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    29.03.2011. 17:27
    ajde, napokon dobra vijest... premda sam siguran da u ladicama vojno industrijskog kartela ima još čudesnijih izuma...

    kao što sam već rekao, oko 1000 patenata godišnje doživi 'top secret' klasifikaciju... tko zna što sve ima za naći u strogo čuvanim ladicama...
  2. avatar
    xena
    29.03.2011. 17:59
    ok, ali kako stati na kraj vojnoj industriji i njihovom lobiju?!?!
  3. avatar
    donhuangenaro
    29.03.2011. 20:17
    informacija je jača od mača

    ;-)
  4. avatar
    xena
    30.03.2011. 00:01
    vidim. zato je assange u zatvoru.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh