« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
STVARNO?

Umjesto da pamtite - crtajte

Crtanje uključuje puno više načina predstavljanja informacija od pisanja i mozak je aktivniji dok osoba crta. Ne morate biti talentirani za crtanje da biste vježbali pamćenje

Slikanje je sjajno
Slikanje je sjajno (Arhiva)
Više o

pamćenje

,

slikarstvo

Poznato je da pisanje poboljšava mentalne vještine, no crtanje je puno bolje, osobito kada trebamo usvojiti nove informacije. Studija provedena na Sveučilištu Waterloo pokazala je da vizualizacija djeluje bolje od pisanja.

"Otkrili smo da je crtanje bolje od bilo koje druge mentalne tehnike. Stariji ljudi koji su sudjelovali u studiji pokazali su da imaju puno bolje pamćenje kad crtaju, nego kad pišu", kaže voditeljica studije Melissa Meade..

"Nadamo se da će ovo otkriće biti korisno kod osoba s demencijom kod kojih je zabilježeno naglo propadanje mentalnih funkcija i jezika", dodaje.

Znanstvenici objašnjenje nalaze u činjenici da crtanje uključuje puno više načina predstavljanja informacija od pisanja. Kod crtanja informacija je vizualna, prostorno, verbalno, semantički i motorički određena.

Do ovog otkrića znanstvenici su došli tako što su uzeli dvije skupine ispitanika - studente i umirovljenike te im zadali zadatak u kojem su pomoću raznih tehniak trebali upamtiti određene riječi.

Pokazalo se da su ispitanici u obje skupine pokazali bolje pamćenje kada su crtali to što su trebali zapamtiti, nego kada su pisali. 

28.06.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh