« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
OSVRT

Ulja na platnu velikog formata Duška Šibla

Šiblove figure nose pečat opomene ili barem opreza jer nikada se ne zna što će osvanuti u sutrašnjem danu

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Akademski slikar Duško Šibl sve se više okreće prema velikim formatima platna, od 120 x 90 cm do 150 x 100 cm, koristeći ulje u realizaciji kompleksnog ciklusa u kome se susreću motivi Noćnih ptica, razmišljanja o Hamletu, ali i teme vezane za prolaznost, smrt - Memento mori.

Veliki format i ulje omogućuje slikaru konkretizaciju ideje u čijem su središtu tijela nepoznatih lica, u grču, u traženju, u bježanju, u potrazi za spasom.

Gestualnost tijela na ovim platnima ukazuje na njihovo trenutno stanje, nepovratno su zapeli u nepomičnom i nepromjenljivom trenutku,u centru, između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, između onoga što se već dogodilo i onoga što se možda događa i onoga za koje ne znamo kako će se dogoditi.

Zaustavljeno kretanje figura u trenutku ispred crvenih i crenih pozadina, poput glumaca prije izgovaranja sudbonosnih riječi koje će svijet okrenuti naopako,u trenutku izrazito nepodnošljive i bolne tišine, stvara i kod gledatelja dojam kako se nešto neodređeno, neprepoznatljivo očekuje, kao da se onaj definitivni i uvijek očekivani kraj neće ipak ukazati,kao da će ih krik svršetka preskočiti i odjuriti u nepoznato.

Figure u ovom ciklusu nose biljeg tišine,muka, šutnje, bezglasja, potisnute potrebe za govorom ali i slušanjem jer znaju, uzalud se je nadati, sve je već određeno i odlučeno, zrnca iz klepsidre otklizila su nečujno.

Šiblove figure nose pečat opomene ili barem opreza jer nikada se ne zna što će osvanuti u sutrašnjem danu.

27.07.2021. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh