« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
INTENZIVIRANJE PROCESA

Ulazak u EU podržava 55 posto hrvatskih građana

Hrvatska vlada mora intenzivirati informiranje javnosti kako bi uspješno privela kraju proces pristupanja Europskoj uniji, kazano je na konferenciji "Komuniciranje Europe"

Europska unija
Europska unija (Shutterstock)
Više o

Hrvatska

,

Europska unija

Po ispitivanju javnog mnijenja u rujnu, 73 posto hrvatskih građana spremno je izići na referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Njih 55 posto glasovalo bi za ulazak, 35 do 36 posto protiv, a 9 do 10 posto još je neodlučno, kazao je državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković. "To je znak koji moramo shvatiti ozbiljno, znak da moramo učiniti više" na informiranju javnosti o Europskoj uniji, kazao je Plenković, upozorivši da su dosadašnji napori doprli do samo deset posto stanovništva.

Šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren istaknuo je da je, nakon pristupanja NATO-u, odluka o ulasku u Europsku uniju jedna od najvažnijih odluka koje idućih godina očekuju Hrvatsku. "Dužnost hrvatske Vlade je da intenzivira komunikacijsku kampanju koja bi trebala obuhvatiti i mobilizirati sve segmente društva širom zemlje", kazao je Vandoren, izrazivši spremnost Delegacije EU-a u RH da joj u tome nastavi pomagati.

"Građani imaju pravo razumjeti što članstvo u Europskoj uniji znači za zemlju općenito i svakog od njih ponaosob", rekao je, podsjetivši da je Europska unija u proteklih deset godina u Hrvatskoj financirala projekte u vrijednosti većoj od milijardu eura, kao i da će u prve dvije godine članstva u EU-u Hrvatska na raspolaganju imati 3,5 milijardi eura iz europskih fondova za strukturni razvoj. "Počnimo već danas. Vremena za gubljenje nema", poručio je Vandoren.

Glavni ravnatelj Opće uprave Europske komisije za komunikaciju Claus Haugaard Soerensen objasnio je da se Europska unija od ostatka svijeta razlikuje po vrijednostima na kojima se temelji, a to su mir i blagostanje, zaštita okoliša i održiv razvoj, temeljna ljudska prava i socijalna uključenost.

Članstvo u Europskoj uniji, istaknuo je, ne znači gubitak suvereniteta, nego priliku za aktivno sudjelovanje u oblikovanju vlastite budućnosti. "Morate ući u automobil i biti dio tog procesa. Mi želimo Hrvatsku u automobilu", rekao je, upozorivši da Europa ne smije postati taocem unutarnje politike.

Potporu za ulazak u EU hrvatske će vlasti osigurati ako budu imale konkretne odgovore na pitanja koja zabrinjavaju sve segmente hrvatskog društva. Pritom mora biti vjerodostojna, iskrena i služiti se činjenicama a ne propagandom, kazao je. "Ljudi će glasovati za Europsku uniju ako se budu osjećali uključenima i informiranima", poručio je. (hina/metro-portal)

15.10.2010. 15:38:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh