« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
VESNA PUSIĆ:

Ulazak u EU ne može ovisiti o mišljenju jednog čovjeka

Treba pozvati stručnjake iz zemalja članica EU-a koji bi se uključili u istraživanje sudbine topničkih dnevnika, poručila je Pusić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Krunoslav Pavlina/Cropix)
Više o

Vesna Pusić

,

ICTY

,

Serge Brammertz

,

topnički dnevnici

HNS-ova predsjednička kandidatkinja i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić rekla je danas u vezi s izvješćem glavnog tužitelja Haaškog suda (ICTY) Sergea Brammertza da je hrvatska vlada tužiteljstvu već ponudila svoje stručnjake kako bi se razriješilo pitanje topničkih dnevnika, što je tužiteljstvo odbilo.

Pusić je u izjavi rekla kako, po njezinu mišljenju, treba pozvati stručnjake iz zemalja članica EU-a, pogotovo onih koje imaju prigovore glede sadašnje situacije, da se uključe u rad tzv. task forcea našega Ministarstva pravosuđa koje istražuje sudbinu topničkih dnevnika.

Pusić misli da je "neodrživa situacija" u kojoj političko stajalište o proširenju EU-a "tako dugo ovisi o procjeni jednoga jedinog čovjeka, pa bio on i glavni tužitelj Haaškoga tribunala".

Glavni tužitelj Haaškoga suda Serge Brammertz podupro je jučer na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a nova nastojanja hrvatske vlade da se pronađu nestali topnički dnevnici iz vojno-redarstvene akcije 'Oluje' 1995. godine, te je pozvao na "hitno poduzimanje svih potrebnih mjera" kako bi se, kako je rekao, dovršila "sveobuhvatna i vjerodostojna istraga" o tim dokumentima, čiju dostavu njegov ured od Hrvatske traži od 2007. godine. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 16:35:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh