« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ZADAR

Dodijeljena 43. Plava vrpca Vjesnika

Ovogodišnji dobitnici vrpce su mahom zaradili u sukobima sa somalskim gusarima

(Vladimir Ivanov/Cropix)
Više o

tanker Donat

,

Plava vrpca Vjesnika

,

Jurica Brajčić

Na svečanosti održanoj na trajektu "Zadar", danas je u Zadru svečano dodijeljena 43. Plava vrpca Vjesnika za najhrabrije poduhvate spašavanja ljudi i imovine na moru, a pobjednicima su ih uručili Milivoj Fučkar, predsjednik Uprave Narodnih novina, i Bojan Divjak direktor Vjesnika.

Nagradu u pojedinačnoj konkurenciji dobio je dubrovački kapetan Jurica Brajčić, jer je u studenom 2008. spasio luksuzni kruzer "Oceania Nautica" od napada somalskih gusara. To je uspio vještim manevriranjem brodom u vodama između Jemena i Somalije, a u tom trenutku na brodu je bilo 690 putnika i 386 članova posade. Kapetan Brajčić trenutačno se nalazi na plovidbi pa je Plavu vrpcu Vjesnika u njegovo ime preuzeo bivši kapetan Vanja Glavočić.

U momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2009. pripala je posadi motornog trajekta "Donat" zadarske Tankerske plovidbe. Posada "Donata", pod zapovjedništvom Tonija Dunatova, u siječnju ove godine u Adenskom zaljevu uspjela je mlazom iz vodenih topova i vatrogasnih cijevi odvratiti somalske gusare od napada na njihov brod.

Ovogodišnji dobitnici Plave vrpce Vjesnika uspjeli su zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti, spasiti svoje brodove, putnike i teret od somalskih pirata, istaknuto je na svečanosti.

Zadarski župan Stipe Zrilić rekao je kako je Zadarska županija jedna od najpomorskijih županija s jakom brodarskom tvrtkom - Tankerskom plovidbom, te školovanim pomorskim kadrom. Podsjetio je kako od ukupne površine Zadarske županije pola otpada na kopno a pola na more.

Nagradu Plava vrpca Vjesnika utemeljio je 1966. godine Ratko Zvrko, hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku.

U svečanom programu sudjelovali su muška klapa "Sol" i ženska klapa "Libar". (hina/metro-portal)

04.12.2009. 16:27:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh